Nagyvilág

Fegyvertelen amerikaiak akadályozták meg a vérontást a francia vonaton

Thalys (Array)
Thalys (Array)

A három férfit hősként ünneplik. A Thalys nevű francia szupervonaton pénteken fegyverezték le a marokkói támadót.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, egy fegyveres férfi sebesített meg három utast a Thalys Amszterdamból Párizsba tartó járatán. Az ámokfutót utasok fékezték meg, a vonatot leállították Arras észak-franciaországi város pályaudvarán. A támadóná egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt.

A BBC értesülései szerint a két bátor amerikai utas, Spencer Stone és Alek Skarlatos az amerikai haditengerészet katonái. Az utazáson velük volt Anthony Sandler, ő segített a támadó ártalmatlanításában. Stone több sérülést is szerzett, miközben a támadóval dulakodott, de arra még volt ereje, hogy a nyakán megsebesített utas vérzését ellássa. Az ámokfutó a vonat mosdójában tárazott be, ez árulta el a civilben utazó tengerészgyalogosoknak.

Szombaton a belga államügyészség is bejelentette, hogy a terrorellenes törvény alapján vizsgálatot indított az ügyben. Rendőrségi források szerint a gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők ugyanakkor elmondták, hogy a férfi nem állt szigorú megfigyelés alatt. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt.A támadót Párizsba szállítottak, a kihallgatás ott folyik.

Az El País című spanyol lap szombaton arról számolt be, hogy a támadó korábban egy évet Spanyolországban töltött, és azt követően költözött Franciaországba. Az újság szerint megjárta Szíriát is.

 

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai utasok “rendkívül nehéz körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna”. 

Francia hírforrások szerint a támadó egy 26 éves, marokkói származású személy, ezt azonban a belügyminiszter egy szombati nyilatkozatában egyértelműen nem erősítette meg. Cazeneuve ugyanakkor közölte: a spanyol hatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a lövöldöző férfi minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal.

 Az Elysée palota ugyancsak szombaton jelentette be, hogy Francois Hollande francia elnök az elkövetkező napokban személyesen fogadja azokat az amerikai és francia utasokat, akik közreműködtek a merénylő ártalmatlanná tételében. Az államfő így akarja kifejezni Franciaország háláját a történtek kapcsán. Hollande szombaton telefonon már beszélt a szóban forgó személyekkel, és megköszönte segítségüket.  Barack Obama amerikai elnök szintén elismerő szavakkal nyilatkozott az amerikai katonák és a többi utas bátorságáról. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök kiemelte, hogy a katonák hősies cselekedetükkel minden valószínűség szerint egy szörnyű tragédiát akadályoztak meg. 

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes szekciója vizsgálja az incidenst. Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte az esetet. Közölte, hogy országa szorosan együttműködik a francia hatóságokkal a nyomozás során. 
    

Ajánlott videó

Olvasói sztorik