Nagyvilág

Szaloniki helyett Pireuszban kötött ki a menekültekkel teli komphajó

menekültek komp görögország (Array)
menekültek komp görögország (Array)

Az ígért úti cél Szaloniki kikötőváros volt, ehelyett mintegy hatszáz kilométerrel távolabb, Pireuszba szállítottak azt a 2700 migránst, akit korábban Kósz szigetén, illetve néhány más szigeten vett fel a fedélzetére a görög hatóságok által bérelt komphajó.

Az Elefteriosz Venizelosz korábban 1700 szíriaival a fedélzetén hagyta el Kósz szigetét, de megállt Kálimnoszon, Leroszon és Leszboszon is, hogy további mintegy ezer menekültet felvegyen. Az utasoknak azt mondták, hogy szerda estére a görög hatóságok által bérelt komphajó befut az észak-görögországi nagyváros, Szaloniki kikötőjébe. A hatóságok tervei szerint a szíriaiakat Szalonikiből bérelt autóbuszokkal vitték volna tovább a Görögországgal határos Macedóniába.

Ezzel a hajóval akarnak segíteni abban, hogy csökkenteni lehessen az Égei-tengeri szigeteken, elsősorban a Kósz szigetén kialakult migrációs nyomást. Csakhogy csütörtökön változott a helyzet, a macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot a határ mentén a balkáni országba érkező migránstömegek miatt.

A szkopjei sajtó beszámolói szerint a macedón rendőrség és katonaság a macedón-görög határszakaszon próbálja megakadályozni a migránsok bejutását az országba. Állítólag több ezer migráns rekedt a határsávban, ezzel egy időben ugyancsak több ezer migráns tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat.

Egy görög kormányzati forrás ugyanakkor az AFP érdeklődésére tagadta, hogy a komphajó útvonalváltozása összefüggésben állna a macedón hatóságok csütörtöki intézkedésével.

A hírügynökségek híradásaiból egyelőre nem derül ki, miként alakul a görög főváros kikötőjébe szállított bevándorlók sorsa, hogyan tudnak majd továbbhaladni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik