Nagyvilág

A szélsőjobb a legnépszerűbb Svédországban

Svédország (Array)
Svédország (Array)

A bevándorlás és koldulás ellen harcoló Svéd Demokraták az ország jobbikja. Senki sem akar velük szövetkezni, pedig a következő választásokon számolni kell velük.

Egy csütörtöki felmérés a szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD) pártját mutatta ki a legnépszerűbbnek a skandináv ország pártjai közül. Ez az első eset, hogy a nagyvonalú svéd bevándorlási politikát bíráló párt megelőzte a többi pártot a közvélemény-kutatásokban.

A Yougov intézetnek az ingyenes Metro újság csütörtöki számában közölt felmérése szerint a Svéd Demokraták 25,2 százalékkal a népszerűségi lista élére kerültek. A Zöldekkel együtt kisebbségben kormányzó, Stefan Löfven miniszterelnök vezette szociáldemokraták támogatottsága 23,4 százalék, az ellenzéki konzervatívoké (Moderaterna) pedig 21 százalék.

A parlamentbe 2010-ben bekerült Svéd Demokraták a legutóbbi, tavaly szeptemberi választáson a szavazatok 13 százalékát kapták, a többi hét parlamenti párt azonban elutasítja az együttműködést velük. A balközép kormánykoalíció és a jobbközép ellenzék tavaly decemberben nyolc évre szóló megállapodást kötött a költségvetési együttműködésről, hogy távol tartsák a hatalomtól a szélsőjobboldal pártját, ami a mandátumok 10 százalékával rendelkezik a törvényhozásban. Az SD az egyetlen igazi ellenzéki erőnek nevezi magát a baloldali kormánnyal szemben.

 

A legfrissebb adatok politológusok szerint nem számítanak nagy meglepetésnek. Sören Holmberg a menekültügynek az aktuális politikában betöltött szerepével és a növekvő bűnügyi statisztikákkal hozta összefüggésbe az SD megerősödését. Tomas Tobe, a Moderaterna párt titkára jelezte, hogy a konzervatívoknak át kellene gondolniuk toleráns és nyitott migrációs politikájukat.

Richard Jomshof, az Svéd Demokraták párttitkára a koldulás betiltását követelő plakátakciójuk igazolásának nevezte a számukra kedvező eredményt. Az SD néhány héttel korábban a stockholmi metróban plakátokon mentegetőzött a külföldi turistáknál a városképet zavaró koldusok látványa miatt. Meglehetősen nagy a kormánnyal szembeni elégedetlenség az emberekben, különösképpen a bevándorlás és a koldulás ügyében – jegyezte meg Jomshof.

A felmérést 1527 fős mintán végezték el augusztus 14-17 között. A 9,7 milliós Svédországba tavaly 81 ezer menedékkérő érkezett, ez a legnagyobb arány az Európai Unióban a lakosság számához mérten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik