Nagyvilág

Szervezet robbanthatott Bangkokban

Gyász Bangkokban (Array)
Gyász Bangkokban (Array)

Külföldi férfi hajthatta végre a mintegy húsz halálos áldozatot követelő bangkoki robbantásos merényletet, akit helyi lakosok segíthettek – mondta Szomjot Pumpunmuang thaiföldi országos rendőrfőkapitány szerdán.

Hétfő este a thaiföldi főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál, az Eravan hindu szentély közelében pokolgépet robbantottak. A detonációban mintegy húsz ember vesztette életét. A világhálón közzétett felvételek alapján az elkövető egy sárga pólós, szemüveges fiatal férfi, aki hátizsákban vitte a helyszínre a pokolgépet.

 

Másnap újabb robbantást követtek el, ám az egyelőre ismeretlen elkövető terve meghiúsult, a robbanószerkezet ugyanis vízbe esett, és ott robbant fel, így nem voltak áldozatok.

A rendőrség szerdán 1 millió thai baht (7,8 millió forint) pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. A thai rendőröknek mindeddig nem sikerült megállapítaniuk a hétfői merénylő állampolgárságát, sem azt, hogy Thaiföldön tartózkodik-e még.

Pumpunmuang rendőrfőkapitány korábban a Bangkok Post című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a hétfői és a keddi robbantás mögött ugyanazok állnak, és közöttük nagy valószínűséggel thai és külföldi állampolgárok egyaránt vannak. Szavai szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a hétfői merénylet elkövetője külföldi. Hozzátette, ha a merényletet egy külföldiekből álló szervezet hajtotta is végre, voltak segítőik a helyi lakosok között.

 
MTI / AP / Szakcsaj Lalit 

Eközben kisebb ünnepség keretei között újra megnyitották a hindu szentélyt a látogatók előtt. A megnyitó résztvevői virágokat helyeztek el, füstölőket gyújtottak és imádkoztak a merénylet helyszínén. Több buddhista szerzetes is csatlakozott hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik