Nagyvilág

Az osztrák kancellár ellátogatott egy menekülttáborba és elszörnyedt

traiskircheni menekülttábor (Array)
traiskircheni menekülttábor (Array)

Werner Faymann Heinz Fischer oszták államfővel szerdán kereste fel a traiskircheni központot. A kancellár kiborult a látottak miatt.

Faymann szerdai közleményében Ausztrián belül a tartományokat tette felelőssé a kialakult helyzetért. “Mindegyik tartomány, amely nem teljesítette a menekültek befogadására előírt kvótát, felelősséggel tartozik azért, hogy embereknek az utcán, sátrakban vagy buszokban kell élniük” – szögezte le, a táborban uralkodó állapotokat pedig “humanitárius szempontból elviselhetetlennek” nevezte.

A kancellár úgy vélte, rövidtávon az egyetlen lehetőség a traiskircheni helyzet enyhítésére, ha az egész országban elegendő férőhelyet biztosítanak a menedékkérőknek. Faymann szerint a tartományoknak szorosan együtt kellene működniük a szövetségi kormányzattal, és “emberhez méltó” szállásokat kellene rendelkezésre bocsátaniuk. 

A Bécstől mindössze 20 kilométerre található befogadóállomásra Faymann kíséretében Reinhold Mitterlehner alkancellár és Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter is ellátogatott. Mitterlehner a menekültválság minden érintettjét szolidaritás tanúsítására szólította fel, és kifejtette, hogy az egyes szereplőknek nem szabad egymás ellen dolgozniuk.
Mikl-Leitner azt hangsúlyozta, hogy a traiskircheni látogatás világossá tette, miért van szükség arra, hogy a belügyminisztérium mielőbb szélesebb jogköröket kapjon a beavatkozásra a menekültügyben, és miért kellene az Európai Unión belül ilyen ügyekben gyorsabban eljárni. A menekültáradat egyelőre megállíthatatlannak tűnik: az osztrák belügyminisztérium idén mintegy 80 ezer menedékkérő érkezésére számít.

Kedden késő este a bécsi Simmering városrészen áthaladó A4-es autópálya-szakasz egyik lehajtójánál ismét egy furgonban bukkantak 23 szíriai menekültre – köztük hét gyermekre – az osztrák hatóságok. A 39 éves magyar embercsempészt elfogták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik