Nagyvilág

Amerika is fejet hajt Szent István nagysága előtt

John Kerry bohóckodik (Array)
John Kerry bohóckodik (Array)

Barack Obama elnök és az Egyesült Államok polgárai nevében közleményben gratulált Magyarország népének a Szent István napi megemlékezés alkalmából John Kerry amerikai külügyminiszter.

“Ma felidézzük és tisztelegünk Magyarország gazdag történelme és a nagy egyesítő, I. István király előtt. Az Egyesült Államok büszke arra, hogy lerótta tiszteletét az ő öröksége előtt azáltal, hogy megóvta Szent István koronáját a magyar nép nevében a második világháború után. Ez egy olyan nap, amelynek személyes jelentősége van számomra, annál is inkább, hogy apai nagyanyám Budapestről származott” – írta az amerikai diplomácia vezetője a külügyminisztérium sajtóosztálya által közzétett üdvözletben.

John Kerry rámutatott, hogy az Egyesült Államok és a Magyarország közötti “erős és tartós kapcsolatok” a két ország közös NATO-tagságában, a szuverén és demokratikus Ukrajna együttes támogatásában, a két ország közötti virágzó gazdasági és kereskedelmi viszonyokban, valamint a családi és kulturális kapcsolatok sokaságában mutatkozik meg.

“Közös érdekeink előmozdítása érdekében létfontosságú, hogy fenntartsuk a transzatlanti értékeket, beleértve a demokráciát és a jó kormányzást, mind saját országainkban, mind szerte a világon” – szólt a közlemény.

A külügyminiszter szavai szerint ezen különleges nap alkalmából az Egyesült Államok folytatódó békét valamint jóléttel teli és örömteli jövőt kíván Magyarország népének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik