Nagyvilág

Körözik a Jobb Szektor kárpátaljai parancsnokát

munkácsi harcok (Array)
munkácsi harcok (Array)

Roman Sztojko nyakig benne lehetett a júliusi munkácsi lövöldözésben, ami gyaníthatóan a csempészpiac újraelosztása körül robbant ki.

Körözést adtak ki Ukrajnában a július 11-i munkácsi lövöldözés miatt Roman Sztojko, a Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai zászlóaljának parancsnoka ellen – közölte kedden az ukrán belügyminisztérium.

Sztojkót, akinek a jelentés szerint augusztus 17-én veszett nyoma, terrorista csoport vagy terrorista szervezet létrehozásával gyanúsítják. Ő vezette azt a – feltételezések szerint – 17 főből álló fegyveres egységet, ami Munkácson lövöldözésbe keveredett Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő embereivel, majd a város melletti autóúton tűzharcot vívott a fegyveresek feltartóztatására kirendelt rendőrökkel.

A vélhetően a csempészpiac újrafelosztása miatt kirobbant összetűzés után a volt rendőr Sztojko, aki ellen korábban csempészés ügyében indult eljárás, az embereivel együtt bevette magát a Munkács környéki erdőkbe. A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a menekülő fegyveresek elfogására, de nem tudták kézre keríteni őket, leszámítva azt a két embert, akik feladták magukat. A PSZ sajtószolgálata a napokban azt közölte, hogy Munkácsról elmenekült tagjai a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tartózkodnak.

 

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója augusztus 5-én közölte, hogy a PSZ-nek a munkácsi incidensben érintett kilenc tagja bujkál Kárpátalján. Az ukrán belügy korábbi jelentése szerint Sztojko a kulcsfigurája a munkácsi lövöldözésnek, amiben négyen meghaltak, tizenegyen pedig megsebesültek, köztük több civil.

Ivan Varcsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedden a 112.ua ukrán hírcsatornával azt közölte, hogy jelenleg a PSZ nyolc tagja ellen van érvényben körözés a munkácsi lövöldözés miatt. Az incidens miatt a PSZ három őrizetben lévő fegyverese ellen indult eljárás, őket bűnszervezet létrehozásával és terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik