Nagyvilág

Horgoson sem tudnak allah akbarozó, felfegyverkezett bevándorlókról

menekultek(aa67e625-d561-4e94-9d8e-fd6f5b9daee9)(210x140).jpg (Array)
menekultek(aa67e625-d561-4e94-9d8e-fd6f5b9daee9)(210x140).jpg (Array)

A helyiek szerint a menekültek lehúzásában érdekelt ügyeskedők terjesztik a menekültekről szóló kamusztorikat.

Ezer felfegyverzett, allah akbarozó agresszív bevándorló támadt a rendőröknek, a magyar határon készülnek áttörni – ez a hajmeresztő hír látott napvilágot a hétvégén, hivatalosan azonban sehol nem támasztották alá. A VS.hu tudósítója ellátogatott a vajdasági Horgosra, ahol állítólag történt az eset. A helyiek sem támasztották alá se az ezres létszámot, se a fegyvereket, se a támadást, bár azt mondták: lehetett konfliktus, valószínű, hogy nem adtak elég pénzt a szerb rendőröknek és a határőröknek.

A határ menti település az egyik legfontosabb tranzitállomás lett a balkáni menekültútvonalon. Szóbeszéd terjeng arról, hogy néhány helyi család összejátszik a szerb rendőrökkel, közösen bonyolítják az embercsempészetet – ezek a családok látványosan meg is gazdagodtak az elmúlt hónapokban. Horgoson nem marad rejtve, ha a szegénysoron valakihez új BMW kerül, főleg ha a tulajdonos maga dicsekszik vele, lehúzott ablakkal bömböltetve a zenét az utcákon. Azt mondják: furcsa, de pont a hirtelen meggazdagodottak mesélnek eltúlzott történeteket a menekültekről, géppisztolyokról beszélnek és azt is előadták, hogy bejárnak lopni a boltokba, a múltkor negyvenen mentek be egy üzletbe és mindent elvittek. Ezt a sztorit sem a polgármester, sem mások nem igazolták.

A település vezetője szerint jóval többen mennek át nap mint nap a határon, mint ami a magyar hírekben jelenik meg. „Ha azt mondják, 1800 menekültet tartóztatott fel a rendőrség a határ túloldalán, akkor mindig csak azt kérdezem magamtól: a többiek vajon hova tűntek?” – tűnődött Bacskulin István. Azt mondja: a településen mindenki együttérez a menekültekkel, tudják, honnan, milyen körülmények közül jöttek. A határ menti szőlősoroknál van egy kockás ing, amit felkötöttek egy karóra – a menekültek Facebook-csoportjaiban ki is van írva, hogy „keresd meg az inget, menj 300 métert és a magyar határnál vagy”. Arra a kérdésre, hogy esznek-e a szőlőből, Bacskulin azt mondja: a kezüket törné el, mert az az ő szőlője. Volt, ahol megdézsmálták a termést, de elenyésző a kár. Szemetet se hagynak, a polgármester vitt ki zsákokat, abba maguk gyűjtik össze a szemetet a menekültek.

Egy helyi gazdálkodó azt mondja: sajnálja is, meg utálja is őket. Sajnálja, mert tudja, hogy szerencsétlenek és látja, hogy kisgyerekekkel jönnek, amikor meg azt látja, hogy megdézsmálják a termést, letörik az ágakat, utálja őket. Míg másutt nem hagynak szemetet, addig a vasút mellett ott vannak az eldobált palackok, ruhaneműk. „Még a héten lesz közmunkásunk, azzal kitakaríttatunk” – mondta a gazdálkodónak a polgármester. Bacskulin arról is mesélt, hogy a településnél két hete egy 57 éves palesztin férfi szívrohamot kapott. Végül ők temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik