Nagyvilág

Putyin elment a Krímre azon sajnálkozni, hogy Ukrajna külföldi irányítás alatt áll

putyin krímben (Array)
putyin krímben (Array)

Az ukrán vezetés szerint feszültségkeltésre volt jó az orosz államfő látogatása.

Vlagyimir Putyin szerint Ukrajna külföldi irányítás alatt áll, a kormányban és a régiókban külföldiek foglalnak el kulcsfontosságú posztokat – ez az orosz államfő szerint szégyenletes, és az ukrán nép megalázása.

Putyin Jaltán, a tavaly márciusban Ukrajnától elfoglalt Krím-félsziget üdülővárosában bírálta a kijevi vezetést. A helyi ukránság egyik képviselőjének beszédére reagálva kijelentette: meggyőződése, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére Ukrajnában is rendeződik a helyzet, az ország lábra áll, pozitív irányban fejlődik és a jövőjét Oroszországgal együtt fogja építeni.

Az orosz államfő arról is beszélt a találkozón, hogy lehetségesnek tartja, hogy megkönnyítsék az orosz állampolgárság megszerzését a krími tatárok számára, de a társadalmi-gazdasági rehabilitációjukra fordítható pénzek korlátozottak. A krími tatárokat még Sztálin rendelkezésére telepítették ki a II. világháború idején a félszigetről Közép-Ázsiába, kollektíven vádolva őket azzal, hogy együttműködtek a megszálló náci Németországgal és Romániával. A kitelepítettek 40 százaléka éhenhalt vagy betegségekben vesztette életét. A Szovjetunió összeomlása után, az 1990-es évek elején fokozatosan kezdtek visszatérni szülőföldjükre.

Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Putyin krími látogatása miatt. A nemzetközi jog és az ukrán törvények tudatos megsértésének tekintették, hogy Putyin Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő és a kabinet tagjainak kíséretében a Krímben tartott tanácskozást a terület turisztikai fejlesztéséről.

Petro Porosenko ukrán államfő a civilizált világgal szembeni kihívásnak nevezte az orosz elnök krími megjelenését. Azt írta: az ukrán hatóságok beleegyezése nélkül tett látogatás annak a feszültségkeltést szolgáló forgatókönyvnek a folytatása, melyet az orosz katonák és zsoldosaik a Donyeck-medencében megvalósítottak.

Ukrajna és a világ országainak többsége nem ismeri el a Krímet Oroszország részeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik