Nagyvilág

Kim Dzsongun őrültebb, mint valaha

Kim Dzsongun (Array)
Kim Dzsongun (Array)

Lelövette a miniszterelnökhelyettest, mert elmondta, hogy valamivel nem teljesen elégedett. Rakétákkal végeztetett ki egy minisztert, mert nem tapsolt elég lelkesen. Kim kezdi elveszteni az eszét. Egyetlen jó hírünk van csak.

Újabb vezetőt végeztetett ki Kim Dzsongun. És nem, a félbolond észak-koreai diktátor továbbra sem a gonosz imperialista országok, hanem a saját vezetőit öldösi halomra. Most a hírek szerint a miniszterelnök-helyettest, Cső Jon Gont ölette meg. Hogy miért? Mert állítólag nem volt kifejezetten elégedett Kim erdőgazdálkodási politikájával, és ezt el is mondta.

Kivégzőosztag ölte meg, még azt sem tudni pontosan, mikor. Cső nyolc hónapja szerepelt utoljára nyilvánosan, de állítólag májusban végezték ki. Ő volt az egyik olyan vezető, aki részt vett a békülési tárgyalásokban Dél-Koreával.

A 63 éves férfi nem is az első vezető volt, akit Kim megöletett. 2011-ben került hatalomra, azóta 70 magas rangú vezető tűnt el. A legdurvább történet eddig az volt, amikor Kim a nagybátyját, Dzsang Szongtheket ölette meg. Ő volt Kim első tisztje, a második ember a hatalomban, egyben az ország védelmi minisztere.

Rakéták és gyilkosságok

A hírek szerint légvédelmi rakétákkal lövette agyon embereik százai előtt. A vádak egyébként nagyjából abból álltak, hogy Dzsang nem tapsolt elég lelkesen egy felvonuláson, amit a vezető tiszteletére tartottak, aztán elaludt egy katonai szemlén.

És nem is csak a gyilkosságok mutatják meg, hogy Kimmel valami nincs rendben. Észak-Korea múlt héten jelentette be, hogy fél órával visszatekeri az órát az országban. A mostani időzónát a japánok, vagy ahogy az észak-koreai média mondja: az átkozott japán imperialisták igazították a sajátjukhoz, amikor elfoglalták az országot.

A mostani félórás átállítással azt szeretnék megmutatni, hogy függetlenek az imperialista elnyomóktól, ráadásul a Japán alóli felszabadítás hetvenedik évfordulója is most volt. A dél-koreaiak csak félszívvel tiltakoznak, hogy ez azért nehezíteni fogja a békülést, ráaádsul némi kellemetlenséget is okoz majd a két ország közötti demilitarizált zónában.

Fotók: MTI/EPA/KCNA

Egyre többen panaszkodnak

Nagyon nem is lehet mit kezdeni a dologgal, mert semmilyen olyan nagy szervezet nincsen, ami koordinálja az időzónákat. Volt már olyan is, hogy valaki ennél sokkal nagyobbat váltott. Szamoa 2011-ben egy teljes napot ugrott előre, ők ugyanis a napválasztónál vannak. Abban az évben Szamoában nem volt december 30.

Kim a hírek szerint Észak-Koreában is egyre népszerűtlenebb, bár ezt azért fenntartásokkal kell kezelni. Az országból nehezen jutnak ki a hírek, és az északiak sem hülyék, látják, hogy jó üzlet van abban, ha külföldön építgetik a saját imidzsüket.

Egy csomó észak-koreai döntésre magyarázat lehet, hogy az utolsó teljesen őrült keleti diktatúra romantikáját szeretnék felépíteni. Ebből konkrétan úgy húznak hasznot, hogy a világban a legapróbb észak-koreai értéktárgyakat is rengeteg pénzért lehet eladni, miközben az ország ipara enélkül szinte semmire nem lenne képes.

Megúsztuk

Szóval Kim a hírek szerint nem népszerű, a vezető hivatalnokok az Észak-Koreával foglalkozó déli sajtó szerint gyakran fintorogva kapcsolják ki a tévéjüket, ha a vezetőt istenítik benne. És egyre többen merik kimondani is, hogy Kim rosszabb, mint az apja volt. Azokat a fiatalokat, akik Kim-stílusúra vágatták a hajukat (sok ilyen van, az országban csak néhány típusú hajat lehet hordani), csúfolják a suliban, hogy miért van gengszterhajuk.

Egyetlen megnyugtató hír jött csak Észak-Koreából mostanában. Nagyon úgy néz ki, hogy Kim nincs fent a Tinderen. Az eleve érdekes, hogy ez hogy derült ki. A héten a Nancy Jo Sales írt egy cikket a Vanity Fairbe a Tinderről. A riport olyan alaposan azért nem járta körül, hogy a randiapp milyen hatással van a randizásra és a párkapcsolatkora, inkább csak néhány személyes sztorit közölt felhasználóktól.

A Tinder ezen teljesen kiakadt és egy hosszú tweetfolyamban a földig lehordta az újságírót. A legfontosabb kritikájuk az volt, hogy nem nagyon válogattak a megszólalók között, miközben néhány New York-i fiatal azért nem reprezentálja a világ fiatalságát. “Beszéljenek a rengeteg felhasználónkkal Észak-Koreából és Kínából, hogy mennyire hasznos a Tinder, ha a Facebook le van tiltva.” – írták.

Üres a Tinder

Az észak-koreás rész azért elég gyanús volt sokaknak, ezért utánanéztek, hány felhasználó van az országban. Ezt könnyen meg lehet tenni, egyrészt a Tinder fizetős verziójával át lehet állítani, hol keresünk, másrészt van egy rakás telefonos app, ami szintén pont erre jó. (Mi is megpróbáltuk nemrég ugyanezt Rakkában, az Iszlám Állam szíriai központjában. Nem találtunk senkit.)

Ebből az derült ki, hogy Észak-Koreában konkrétan senki nem használja a Tindert. Eleve nagyon kevés embernek van hozzáférése az internethez, és még kevesebben merik megkockáztatni, hogy csak úgy akármit nézzenek rajta. Az egyetlen ember, aki ezt büntetlenül megteheti, maga Kim Dzsongun. Aki egyébként nem volt fent. Ezt megúsztuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik