Nagyvilág

Fidel Castrót nem érdekli, mit csinál az öccse, ő nyomja a hidegháborús szöveget

fidel castro (Array)
fidel castro (Array)

Ünnepel Kuba, ünnepel Dél-Amerika kommunista része, hiszen a forradalom atyja 89 éves. Irgalmatlan propagandaszöveggel örvendeztette meg a világot ennek örömére.

Fidel Castro a Cubadebate című lapban közölte gondolatait, azzal kezdi, hogy az írás az egyik olyan dolog, amivel az ember hasznosnak érezheti magát, ezért az embereknek egyre többet és egyre jobban képezniük kellene magukat. Igazi népnevelő még mindig tehát. Írásának címe pedig „La realidad y los sueños”, vagyis „A valóság és az álmok”.

Majd rátér a lényegre: Amerikának a Kubának okozott károkkal egyenértékű kártérítést kellene fizetnie, „amely sok millió dollárra rúg, ahogy azt országunk megcáfolhatatlan adatokkal és érvekkel már felvázolta az ENSZ előtti felszólalásai során.”

 Mindenki ünnepel, Maduro, Morales és a szülinapos Castro

Kit érdekel tehát, hogy éppen elkezdett közeledni egymáshoz Kuba és az USA? Fidel Castrót nagyon nem. Kit érdekel az, hogy az írás pont egy nappal azelőtt jelent meg, hogy a szigetországba érkezik John Kerry amerikai külügyminiszter és részt vesz az amerikai nagykövetség zászlófelvonásán? Hát, Fidel Castrót nagyon nem. Amerikai külügyi vezető egyébként 1945 óta nem járt az országban.

Útmutatást is ad Kubának a volt vezető, hiszen leírja, hogy „nem hagyjuk abba a harcot, amelyet a békéért folytatunk, küzdünk a jólétért, amely minden embert megillet, attól függetlenül, hogy milyen a bőrszíne és hogy melyik országból jött.”

„Minden egyes polgárt ugyanúgy megillet az egészségügyi ellátás, az oktatásban való részvétel, a munkához és a kultúrához való jog”, zárja.

Fidel Castro közel fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt megrendült egészsége miatt 2006. július 31-én átengedte a vezetést öccsének, Raúl Castrónak. A kubai forradalom vezetője 1926. augusztus 13-án született a Kuba keleti részén található Birán nevű faluban. Csütörtökön a szigetországban együtt ünnepel vele mások mellett a kubai kormány egyik szövetségese, Evo Morales bolíviai elnök is, az idősebbik Castro-fivér nagy csodálója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik