Nagyvilág

A japán kormányfő bocsánatot kért, de nem eléggé

japán (Array)
japán (Array)

Nagyon sajnáljuk az egészet, tényleg, de mostmár hagyjatok békén ezzel a világháborús csesztetéssel. Nagyjából így foglalható össze Abe Sindzó évfordulós beszéde.

Abe Sindzó japán kormányfő mélységes szomorúságát fejezte ki Japán második világháborús kapitulációjának 70. évfordulóján – írja a BBC. Korábban mindenki azon spekulált – még beszéde tervezete is kiszivárgott -, hogy mit fog mondani, ami nem mindegy a szomszédokkal való terhelt múlt miatt.

Japán a világháború egyik legvéresebb frontvonalán vívott harcokat Kínában, de embertelen gyarmatosítása miatt Indonéziától Koreáig szenvedtek az államok. Japánban azonban elő-előfordul a múlt bűneinek elmismásolása, Abe mélységes sajnálata után szintén hozzátette, a következő generációktól már nem várható el, hogy folyton bocsánatért esedezzenek. Japán lakóinak 80 százaléka nem is élt még a háború idején.

Abe azért elmondta, hogy Japán mérhetetlen károkat és szenvedést okozott ártatlan embereknek, ezért szerinte már korábbi kabinetek is sajnálkoztak. A beszédnek kínosan kellett egyensúlyoznia a hazai nacionalista bázis és a kínai-koreai elvárások között. Például megemlítette azokat a kínai nőket, akiket a japán katonák kiszolgálására prostitúcióra kényszerítettek 1945 előtt, de azért óvatos volt, nem nevezte nevén a történteket.

1995-ben Murajama Tomiicsi szívből jövő bocsánatkérése, tíz évre rá pedig Koizumi Dzsunicsiró hasonló kijelentései voltak még fontos előzmények. A mostani mindenesetre nem nyerte el a kínai és koreai közvélemény tetszését, túl óvatoskodónak találták azt. Érdekesség, hogy pár hete változtattak csak a pacifista japán alkotmányon, hogy jobban felfegyverkezhessenek. Kínával ugyanis van némi területi vitájuk pár tengeri szirt miatt.

Fotó: MTI/EPA/Kimimasza Majama

Ajánlott videó

Olvasói sztorik