Nagyvilág

Törökország nem mer katonákat küldeni Szíriába

török szíriai konfliktus (Array)
török szíriai konfliktus (Array)

A külügyminiszter szerint ez csak szerény, személyes vélemény, na meg persze fenntartják az opciót, hogy begördüljenek a tankok.

Nem tervezi szárazföldi csapatok bevetését Szíriában Törökország, ugyanakkor az asztalon marad a lehetőség. Minderről Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter beszélt csütörtökön a Reuters szerint, hozzátéve, hogy ez az ő személyes véleménye.

A törökök sokáig csak óvatosan nyúltak bele a szír méhkasba, de a suruci merénylet óta heves légitámadásokat intéznek az Iszlám Állam és saját kurd felkelőik ellen is. A robbantás utáni változás első jele volt, hogy megengedték az Egyesült Államoknak, hogy török bázisokról támadja az iszlamistákat. Az első légitámadást innen szerdán hajtották végre.

Péklegényeket ölt a hadsereg

Eközben a kurdokkal is meggyűlik a baja a rájuk támadó törököknek: kurd harcosok katonai állásokra támadtak csütörtökre virradóra. A harcokban hét támadó életét vesztette. Az egyik éjjeli támadás Silopiban történt, az iraki-szír-török hármashatár közelében. A kurdok puskákból és aknavetőkből lőtték a török állásokat. Az akcióban négy kurd halt meg. Két hasonló támadás volt Diyadin városában, az iráni határ közelében. Az egyik célpontja egy katonai támaszpont, a másiké egy rendőrkapitányság volt.

A Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló AFN hírügynökség azt jelentette, hogy a diyadini három halott közül ketten tizenéves ifjak voltak, akik egy pékségben dolgozva vesztették életüket. Az AFN szerint a diyadini támadások után a török különleges erők katonái lőni kezdtek a környező lakóházak felé, és agyonlőttek egy 15 és egy 16 éves pékinast.

A Hürriyet török napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a török igazságügyi minisztérium július 25. óta több mint száz honlapot állított le azzal gyanúsítva működtetőiket, hogy kapcsolatban állnak a PKK-val és ezzel a terrorizmust támogatják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik