Nagyvilág

Jogvédő csoportok tiltakoznak az azeri aktivisták bebörtönzése ellen

Cenzura(210x140).jpg (Array)
Cenzura(210x140).jpg (Array)

Politikai indíttatásúnak minősítette a New York-i központú Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet az egyik vezető azerbajdzsáni jogvédő, Leyla Yunus 8 és fél évi börtönre ítélését, hangsúlyozva, hogy a csütörtökön született ítélet része a másképp gondolkodók elnémítását célzó kampánynak.

Leyla Yunust, az Intézet a Békéért és a Demokráciáért nevű, bakui központú jogvédő szervezet vezetőjét 2014 júliusa óta tartották őrizetben felforgató tevékenység, Örményországnak való kémkedés és adóelkerülés vádjával.
Az Ilham Aliyev elnök vezette kaukázusi volt szovjet köztársaságban idén már több más jogvédőt és újságírót is szabadságvesztésre ítéltek, az azeri államfő azonban visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint le akarna számolni hazája másképp gondolkodóival.

A jogvédő aktivista férjére, Arif Yunusra a bíróság hét évi börtönt szabott ki. “A bűnvádi eljárás időzítése és körülményei arra utalnak, hogy gyenge koholmányokról van szó, amelyek csak azt szolgálják, hogy ellehetetlenítsék és büntessék a tevékenységüket, és megfélemlítsék a többi aktivistát” – hangsúlyozta nyilatkozatában a HRW.
“A Yunusék elleni ügy része annak az átfogó kormányzati leszámolásnak, amely a szavukat felemelő bírálók és a független csoportok ellen zajlik” – teszi hozzá a HRW.

Bár a jogvédő szervezetek folyamatosan bírálják az azeri kormányt, amiért bebörtönzi ellenfeleit, hogy elejét vegye bármiféle politikai ellenzék kialakulásának, Bakut körbeudvarolják a nyugati hatalmak, amelyek az Európába irányuló orosz olaj- és gázszállítások alternatív útvonalát látják Azerbajdzsánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik