Nagyvilág

Az al-Kaida vezére behódolt az új tálib vezérnek

az-Zavahíri (Array)
az-Zavahíri (Array)

„Hűséget fogadunk ... urunknak, a hithűek vezérének, Mohammed Ahtar Manszúr mollának, Isten óvja" - mondta az-Zavahíri egy frissen megjelent hangfelvételen.

A feltételezések szerint a nemzetközi terrorcsoport vezetője a tálibok uralta afgán-pakisztáni határterületen bujkál.

Elemzők szerint a tálib mozgalmon belül hatalmi harcok zajlanak, amióta Omár molla tálib vezető halálhírének megerősítését követően a kvettai súra (a Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács) ülésén a szélsőségesek egy kis csoportja megválasztotta Manszúr mollát – a néhai vezér helyettesét – a szélsőséges szunnita szervezet élére.

Az ülésen nem vett részt minden vezető, ezért Manszúr gyors kinevezése felbőszítette a tálibok egyes tagjait. Többek között a néhai vezető fia, Jákúb molla is ellenezte a tanács döntését. Az afgán média múlt héten arról számolt be, hogy Jákúbot meggyilkolták.

 
Fotó: Europress 

Afganisztánban azóta felerősödött a tálibok erőszakhulláma, amely egyes spekulációk szerint a szélsőséges mozgalmon belüli frakciók közti viszálynak tudható be.

Az al-Kaida vezérének üzenete arra utalhat, hogy a nemzetközi terrorszervezet Manszúr oldalán foglal állást a belső viszályban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik