Nagyvilág

A magyar neonácik elhagyták Bécset, Németországba tartanak

A Vér és Becsület neonáci szervezet tagjai Hitler életének állomásait keresték volna fel körútjukon. Bécsben nem sikerült - írta meg az ORF.

A hat felnőttből és egy gyerekből álló csoport buszzal érkezett Bécsbe a helyi rendőrség szerint – számol be az osztrák közmédia honlapján. A helyi rendőrség rövid pórázon tartotta a kiruccanó csoportot: már a belvárosi sétájuk alatt egyenruhások kísérték őket, akik – mielőtt a kis csapat elhagyta volna Bécset – igazoltatta is a Vér és Becsület jelenlévő tagjait.

Nem sikerült túl jól a napjuk: eredetileg a bécsi Képzőművészeti Akadémiát akarták meglátogatni, azonban az intézmény előre közölte: bezárják a főkaput, a rendőrséget is ők értesítették. Az intézmény azért kerülhetett a csoportosulás érdeklődésének homlokterébe, mert Adolf Hitler sikertelenül felvételizett ide.

Megakadályozni nem lehet

Az osztrák Alkotmányvédelmi és Terrorelhárítási Hivatal bár tudott a csoport tervéről, tenni ellene nem tudtak, a résztvevők ugyanis nem gyülekeztek, csak látogatást kívántak tenni. Az utazásnak még nincs vége: ma a sonntagbergi katonai múzeumot látogatják meg, majd felkeresik a náci diktátor szülőhelyét, Braunaut is. Itt egy éjszakát is eltöltenek, majd Németország felé veszik az irányt: Landshut, Nürnberg, München és Berchtesgaden számíthat az érkezésükre.

Több osztrák szervezet is felhívta a hatóságok figyelmét, hogy a Vér és Becsülethez gyilkosságok, merényletek fűződnek, így indokolt a körutazás megakadályozása. Ráadásul a nemzetközi szervezet Combat 18 néven fegyveres alakulatot is működtet, a vér és becsület szavakat pedig – egyebek mellett – a Hitlerjugend használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik