Nagyvilág

Lezuhant egy amerikai katonai helikopter Japánban, két embert még keresnek

helikopter(210x140).jpg (Array)
helikopter(210x140).jpg (Array)

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai szállítóhelikopter szerdán a Japán déli részén fekvő Okinava szigeténél - közölte egy helyi tisztviselő.

Kato Kentaro, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az amerikai hadsereg UH-60-as típusú helikoptere a Kadena légi támaszponttól 30 kilométerre keletre esett a tengerbe, fedélzetén öten tartózkodtak. Három embert kimentettek, állapotukról nincs értesülés. További kettőt még keresnek. A japán parti őrség őrhajókat és repülőgépet küldött az elveszett emberek felkutatására.

A baleset feltehetően ahhoz a helyhez közel következett be, ahova a Futenma amerikai légi támaszpontot átköltöztetnék. Az Okinava szigetén lévő bázison tartózkodik a Japánban állomásozó mintegy 50 ezer amerikai katona több mint fele. A japán sziget sok lakója ellenzi a bázis elköltöztetését, mivel inkább a támaszpont teljes megszüntetését szeretné.

A két ország 1996-ban állapodott meg abban, hogy az amerikai tengerészgyalogság Futenma légi támaszpontját áthelyezik Okinava egy olyan pontjára, a 62 ezer lakosú Nago város egyik kerületébe, amely nem olyan sűrűn lakott, mint a létesítménynek most helyet adó, mintegy 94 ezer lelkes Ginovan város. Így a repülőgépek zaja kevésbé lenne zavaró, feltehetőleg csökkenne a közúti balesetek száma a környéken, valamint a katonák által elkövetett bűncselekményeké is.
A tavaly újraválasztott Inamine Szuszumu polgármester azonban nem egyezik bele a költöztetésbe, és kijelentette, hogy azt minden lehetséges eszközzel – elsősorban az építési engedélyek megtagadásával – akadályozni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik