Nagyvilág

Ferguson: megjelentek a Fogadalomtartók fehér fegyveresei

Ferguson-fogadalomtarto(960x640).jpg (Array)
Ferguson-fogadalomtarto(960x640).jpg (Array)

Négy felfegyverzett, golyóálló mellényt viselő fehér aktivista kezdett el járőrözni kedd reggel egy zavargások által megrongált utcában.

A városban vasárnap éjjel ismét erőszakcselekmények történtek azt követően, hogy nap közben több százan emlékeztek meg békésen egy fegyvertelen fekete tinédzserről, akit fehér rendőr lőtt agyon. Fergusonban hétfőn rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A magát Fogadalomtartóknak nevező milícia tagjai arra hivatkozva jelentek meg a városban, hogy meg akarják védeni az InfoWars.com című, konzervatív – a Holdra szállástól a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokig sok mindent megkérdőjelező – weboldal újságíróit. A fegyveres csoport volt katonákat és rendőröket tömörít az amerikai alkotmány védelmében. Emberi jogi aktivisták erősen kormányellenes, militarista csoportnak tartják őket.

 
Fotó: Europress 

A Fogadalomtartók megjelenését kedden elítélte, egyúttal szükségtelennek és provokatívnak nevezte Jon Belmar, St.Louis megye rendőrfőnöke. A nyílt fegyverviselést egyébként Missouri állam törvényei általában lehetővé teszik.

A hétfőn és keddre virradóra tartott megmozdulások során Fergusonban 23 személyt őrizetbe vettek. Lövöldözés ezúttal nem volt, de a tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket. St. Louisban, a szövetségi bíróságnál 56 embert állítottak elő.

St. Louis megyében egyébként kedden birtokháborítással és a rendőri munka akadályozásával vádolták meg Wesley Loweryt, a The Washington Post, továbbá Ryan Reillyt, a The Huffington Post című lapok munkatársait, amiért tavaly, a fergusoni zavargásokról tudósítva behatoltak egy McDonald’s étterembe. A két újságíró törvénysértő tetteinek elévüléséig mindössze két nap volt hátra. A két szerkesztőség vezetői a munkatársaikkal szembeni fellépést az amerikai alkotmány által szavatolt szólásszabadság elleni fellépésnek minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik