Nagyvilág

Ezer tűzoltó harcol az erdőtüzekkel Portugáliában

erdotuz(960x640).jpg (Array)
erdotuz(960x640).jpg (Array)

Több mint 350 járművet, helikoptereket és három repülőgépet is mozgósítottak vasárnap estig Portugáliában annak a hat erdőtűznek a megfékezésére, amelyek az ország északi és középső részén tombolnak.

A legpusztítóbb tüzet Vila Nova de Cerveirából, az északi Viana do Castelo térségből jelentették, ahol szombat reggeltől több mint 300 tűzoltó harcolt a lángokkal, egymást váltva.

“A szél, a hőség és a szárazság miatt a tűz vasárnap délután továbbterjedt egy nehezen megközelíthető terepre” – mondta el a tűzoltók egyik szóvivője.A nap folyamán a lángok megközelítettek néhány házat, és a portugál televízió híradásaiban kétségbeesett helyiekről készült felvételeket mutattak.

Portugália középső részéből, a Coimbra közelében fekvő Miranda do Corvóból vasárnap este jelentettek egy tüzet, amely szintén lakóházakat fenyeget, s amelynek oltására több mint kétszáz embert mozgósítottak a hatóságok.

Mintegy száz kilométerrel keletebbre, Covilhában két tűzoltó könnyebben megsebesült egy tűzben, amely miatt ki kellett üríteni egy kempinget és egy fogadót, a lángokat azonban estére sikerült elfojtani.

A tavaly viszonylag megkímélt Portugáliában idén már eddig is jelentős erdőtüzek pusztítottak. Jelenleg az ország mintegy 80 százaléka súlyos szárazságtól szenved, ami miatt a helyzet tovább súlyosbodhat augusztus folyamán – jelentette az országos meteorológiai intézet, az IPMA.

Szombaton Portugália a szomszédos spanyolországi Estremadura tartományba is több mint száz tűzoltót küldött, hogy segítsenek egy ottani jelentős erdőtűz oltásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik