Nagyvilág

Az arab gépek a saját embereiket bombázták Jemenben

jemen (Array)
jemen (Array)

A baráti tűzben legalább húsz katona vesztette életét, amikor a jemeni felkelők ellen légicsapásokat folytató arab koalíció gépei tévedésből a velük szövetséges kormányerőkre mértek csapást.

Az incidens a beszámolók szerint szombaton késő este egy tengerparti útszakaszon történt az ország déli részén fekvő Zindzsibár város közelében, amely térségben a kormányerők jelenleg is küzdenek a síita húszi felkelőkkel.

Az Egyesült Arab Emírségek ezzel párhuzamosan közölte, hogy három katonája elesett a Szaúd-Arábia vezette húszi ellenes szunnita koalíció bevetései során. Az ország hivatalos hírügynöksége által ismertetett hír azt nem részletezte, hogy hol és milyen körülmények között haltak meg a katonák, akiket egy vasárnapi díszszertartáson temettek el.

Név nélkül nyilatkozó jemeni biztonsági források arról is beszámoltak, hogy szaúdi, emírségekbeli, egyiptomi és jordániai katonai tanácsadók a kormányhoz hű erők több száz tagját képzik ki egy Áden városának közelében fekvő támaszponton.

Az arab-félszigeti országban hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az általuk elüldözött Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt támogató fegyveres erők. Rijád a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveletet indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik