Nagyvilág

Megnyitották Norvégia legsötétebb múltú szigetét

Újra táborozhatnak a norvég Munkáspárt diákjai a szigeten, ahol 2011 nyarán Anders Behring Breivík 69 fiatalt lőtt le.

Ismét megnyitották a norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári táborát Utøya szigetén, négy évvel azután, hogy Anders Behring Breivik válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat a párt 2011-es rendezvényén.

“Jó ismét itthon lenni” – mondta pénteken Mani Hussaini, a Munkáspárt elnöke pénteki nyitóbeszédében. “Július 22. mindig a sziget történetének része marad, azonban a történet legfontosabb részét még nem mesélték el. Az ugyanis még csak most következik” – tette hozzá.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a szociáldemokraták egykori elnöke és Norvégia akkori miniszterelnöke is ellátogatott pénteken Utøyára. “Hatalmas a kontraszt az örömet és életerőt árasztó fiatalok, valamint aközött az Utøya között, ami a 2011. július 22-én lezajlott eseményekkel, gyásszal, veszteséggel és halállal kapcsolódik össze” – mondta a norvég rádió adásában. Idén mintegy ezer fiatalt várnak a Munkáspárt táborába a norvég fővárostól, Oslótól 40 kilométerre északnyugatra fekvő szigetre.

Breiviket 21 évi börtönre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a kormány székházánál, majd Utøya szigetén gépkarabéllyal lemészárolt 69 fiatalt. Összesen 77 embert ölt meg, a legtöbbjük tizenéves volt. A szélsőségesen jobboldali, iszlámellenes nézeteket valló férfi elfogása után azt vallotta, hogy tettével az országot akarta megmenteni “a muzulmánok tömeges beáramlásától”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik