Nagyvilág

Egy nap alatt öt katona halt meg a kelet-ukrajnai harcokban

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

Az elmúlt egy nap alatt öt katona vesztette életét és hat megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében, mondta Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A szóvivő arról számolt be, hogy Donyeck környékén gyakorlatilag szünet nélkül folynak a harcok. Marjinka településnél szakadár diverzáns és felderítő csoportok rendszeresen próbálnak beszivárogni az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területre. Hozzátette, hogy aktívak a térségben az orvlövészek is.

Motuzjanik elmondta, hogy az elmúlt napban a Debalcevétől északra fekvő Szanzsarivka településnél a szakadárok egy órán át lőtték aknavetőkkel az ukrán katonákat. Szintén súlyos a helyzet Donyecktől északra, a szakadár ellenőrzés alatt álló Horlivka városától északra és nyugatra lévő, ukrán ellenőrzésű területeken. A szakadárok támadásai leginkább a Horlika és Artemivszk közötti vasútvonal mentén fekvő lakott településeket érintik.

A front északi szakaszán, Luhanszknál Scsasztya település környékén szerdán egész nap folyamatosan lőtték egymást a szakadár és az kormányerők. Csütörtökre virradó éjjel Zolote városnál lőtték a szakadárok fél órán át a katonák védelmi állásait.

Három gyermek is meghalt

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében az elmúlt 24 órában viszonylagos nyugalom volt. A szóvivő beszámolója szerint egy támadásról érkezett csak jelentés: a szakadár erők a Hranitne településnél lévő ukrán állást vették aknatűz alá.

A szóvivő kitért arra, hogy a Donyecktől nem messze északnyugatra, ukrán ellenőrzésű területen fekvő Avgyijivka településen a szakadárok tüzérségi támadásai követeztében az év eleje óta 31 civil lakos vesztette életét és 87 sérült meg, köztük három gyermek.

A kijevi hadműveleti parancsnokság csütörtöki közleménye szerint az előző nap a szakadárok összesen 65-ször sértették meg a tűzszünetet. Délután hattól éjfélig lőtték 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel a Donyeck környékén – Avgyijivkánál, Opitnénél és Piszkinél – lévő katonai állásokat.

A donyecki szakadárok hírügynökségének tudósítása szerint csütörtökön helyi lakosok tüntettek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek donyecki irodája előtt. A demonstrálók azt követelték, hogy a nemzetközi megfigyelők a helyi sajtóban és a szakadár hírportálokon is tegyék közzé feletteseiknek küldött jelentéseiket. A tüntetőkhöz kiment néhány EBESZ-küldött, akik a demonstrálókat tájékoztatták arról, hogy valamennyi jelentésüket az általuk rögzített bűncselekményekről nyilvánosságra hozzák a misszió hivatalos oldalán, ahol azok bárki számára hozzáférhetők.

Korábban már július 23-án tartottak civil demonstrációt az EBESZ-misszió irodája előtt. A résztvevők akkor a harcok miatt elhunyt hozzátartozóik fényképeit és lakóházakra zuhant tüzérségi lövedékek maradványait hozták magukkal, követelve a felelősök megbüntetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik