Nagyvilág

Az übertroll, aki felbolygatta az amerikai elnökválasztást

donald trump (Array)
donald trump (Array)

Mindenki csak gúnyosan mosolygott, amikor Donald Trump beszállt az elnökségért folyó versenybe. Most azonban ő nevethet, amikor republikánus elnökjelöltek csütörtök esti vitáján a legnépszerűbb jelöltnek járó helyen lép színpadra. Meg a Fox News, amit várhatóan milliók fognak nézni azért, hogy lássák: már megint milyen őrültséget fog mondani „A Donald”.

„Zseniális lesz, alig várom, hogy lássam!” Ez volt az általános vélemény szerkesztőségünkben az amerikai Republikánus Párt elnökjelölti címéért küzdő politikusok első televíziós vitájáról, ami elsőre nem hangzik valami roppant érdekes eseménynek. És általában tényleg nem is az. Ezek a viták csak akkor igazán szórakoztatóak, ha a színpadon álló sok politikus egyike valami igazán bődületes marhaságot ejt ki a száján.

Szerencsére idén lesz egy ember, aki szinte semmi másra nem képes, mint bődületesen nagy marhaságokat mondani, amivel ráadásul képes volt a legnépszerűbb republikánus jelöltté válni. Ő nem más, mint Donald Trump. A nagyzoló kijelentéséről ismert excentrikus milliárdos üzletember és valóságshow-sztár június 16-án jelentette be, hogy ő is versenybe száll az elnökségért, és azóta szinte csak vele van tele a nyári híréhínségben senyvedő sajtó. Vele, és azzal, hogy már megint mit volt képes mondani.

Nem tesz lakatot a szájára

„A Donald” már első elnökjelölti megnyilvánulásával rengeteg alapanyagot szolgáltatott a humoristáknak, akik örömujjongásba törtek ki a hír hallatán, hogy Trump elnök akar lenni, hiszen tudták: lesz mit kifigurázniuk. A tízmilliárd dolláros vagyonával extravagánsan kérkedő ingatlanmágnás a tőle megszokott stílusban kijelentette, hogy nála sikeresebb (azaz gazdagabb, ami szerinte ugyanaz) ember még soha nem indult az elnökségért. Majd a 2012-es republikánus elnökjelöltről, a szintén rendkívül gazdag Mitt Romneyról szólva hozzátette: „Van egy Gucci-üzletem, ami többet ér, mint Romney”.

 Mindenre rárakja a saját nevét
Fotó:Europress 

Igazán nagy vihart azonban a Mexikóból érkező illegális bevándorlókkal kapcsolatos megjegyzéseivel kavart, miután semmiféle visszafogottságot nem mutatva „nőket erőszakoló drogcsempész bűnözőknek” nevezte őket, hozzátéve, hogy „néhányan közülük gondolom jó emberek”. Majd miután emiatt támadni kezdték, és több üzleti partnere is megszakította vele a kapcsolatot, bocsánatot kért. Á, dehogy, csak viccelünk! Naná, hogy nem kért bocsánatot kijelentései miatt. Ő nem olyan. Inkább még többször megismételte azokat, és már a mexikói kormányt is azzal vádolta meg, hogy az Egyesült Államokba küldik országuk selejtjét.

Sokan azt gondolták, ezek után biztosan gyors véget ér a saját pénzéből finanszírozott kampánya. Nos, ők nagyot tévedtek. Trump népszerűsége ugyanis rohamosan nőni kezdett, és pár hét alatt már ő állt az élen, megelőzve még Jeb Busht is, aki a politikai elemzők már jó ideje úgy kezelnek, mintha már ő lenne a republikánusok elnökjelöltje. És az élen is maradt, pedig közben olyanokat mondott, ami minden más politikus számára a politikai öngyilkosság egyik formája lett volna.

Mint például amikor kijelentette: szerinte John McCain szenátor, a Barack Obamával szemben alulmaradt republikánus elnökjelölt – aki a vietnámi háború idején hadifogolyként súlyos kínzásokon esett át – „nem háborús hős”, hiába tartja mindenki annak. Majd hozzátette: csak azért tartja mindenki háborús hősnek, mert fogságba esett, de ő inkább azokat szereti, akiket nem fognak el. Másnap pedig egész egyszerűen közölte, a sajtó kifacsarta szavait és ő nem is mondta McCainre, hogy nem háborús hős – pedig videófelvétel bizonyítja, hogy kimondta. És még ez sem ártott neki.

Most Trump a legnépszerűbb, de vajon ez meddig tart?

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a választók 24,3 százaléka Trumpot szereti a legjobban a republikánus jelöltek közül, több mint tíz ponttal előzve meg ezzel a pártvezetés kedvencét, Jeb Busht. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy elkezdhetünk felkészülni arra, hogy Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje – bármennyire is szórakoztatónak is hangzik ez.

 Donald Trump egy arizonai kampánygyűlésen – még jól áll, de meddig?
Fotó:Europress 

A kampány ezen korai szakaszában, fél évvel az első előválasztások megkezdése előtt készülő felmérések ugyanis legendásan megbízhatatlanok. Inkább mérik azt, mennyire ismert alapból egy-egy jelölt neve a választók előtt, mint azt, mennyire kedvelik. Az előző választások alatt mindig olyan jelöltek szerepeltek jól ezekben a nyárvégi közvélemény-kutatásokban, akik aztán még csak a közelébe sem kerültek annak, hogy esélyük legyen megnyerniük a versenyt.

Trump azért szerepel olyan jól, mert mindenki ismeri a nevét, és kijelentései miatt tele van vele mostanában a sajtó. Ugyanakkor a felmérések azt is jól mutatják, hogy nagyon sok republikánus szavazó kifejezetten utálja a sokak által arrogáns pöcsfejnek tartott milliárdost, akinek rendkívül nehéz – ha nem lehetetlen – dolga lesz, ha növelni akarja támogatottságát. A közvélemény-kutatók szinte teljesen egyhangúan azon a véleményen vannak, hogy csak idő kérdése, hogy Trump számai zuhanni kezdjenek, ahogy egyre több jelöltet ismernek meg a választók. A többieknek pont a csütörtök esti elnökjelölti vita lenne erre a legjobb lehetőség. Azt azonban most egyetlen egy ember dominálja. Trump.

Mit kezdenek majd riválisai Trumppal?

Ez este egyik legnagyobb kérdése – természetesen azon kívül, hogy mit fog maga Trump csinálni a másfélórás vita alatt. Trump azt ígérte, hogy „nagyon tisztelettudó” lesz a többi jelölttel szemben, akiket korábban előszeretettel látott el a „buta”, „vesztes”, inkompetens” és „súlytalan” jelzőkkel, és akiket amiatt támadott, hogy a pénzes donorok zsebében vannak. Ugyanakkor hozzátette: ha támadják, kész lesz visszavágni.

 Az első elnökjelölti vitán szereplő tíz jelölt – rajtuk kívül még heten indulnak a versenyben
Fotó:Europress 

A többi jelölt előtt most az a nagy dilemma áll, hogy mit tegyenek vele? Támadják, vagy ne foglalkozzanak vele? Az amerikai sajtónak nyilatkozó kampánytanácsadók nagyon nem voltak egyetértésben. Egyes vélemények szerint az a legjobb, ha a jelöltek egészen egyszerűen teljesen figyelmen kívül hagyják, és inkább a saját üzeneteikre koncentrálnak. Mások szerint érdemes lehet nekimenni, felhasználva Trump saját korábbi kijelentéseit, amelyekben teljesen más álláspontot fogalmazatott meg sok, a konzervatív szavazók számára fontos kérdésben, mint most. Vagy esetleg az lehet a legjobb, ha hagyják, hogy saját magát tegye tönkre, mert Trump legnagyobb ellensége maga Trump.(A jelöltek egyébként egy nappal a vita előtt egy igencsak erős muníciót kaptak, amivel könnyedén mély sebeket ejthetnek rajta, ha fel merik vállalni. Hogy mi ez, itt olvashatja)

Egy biztos: míg a többi jelölt komolyan készül az esti megmérettetésre, és vitákra specializálódott kampányszakértőkkel dolgoznak, hogy a lehető legjobb válaszokat adják a három moderátortól érkező kérdésekre, „A Donald” semmit sem csinált. Még saját kampánytanácsadói sem tudják, mit fog mondani a vita alatt, azon kívül, hogy „saját magát fogja adni”. Ami minden bizonnyal rendkívül szórakoztató lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik