Nagyvilág

Obama születésnapi ajándéka a világnak

barack-obama(960x640).jpg (Array)
barack-obama(960x640).jpg (Array)

"Létezik olyan fogalom, hogy túl késő" - mondta az amerikai elnök, aki éppen ma 54 éves.

A klímaváltozás elleni harc jegyében a 2005-ös szinttel szembeni 32 százalékos csökkentést irányzott elő 2030-ig az erőművek széndioxid-kibocsátásában a Tisztaenergia-program. A Fehér Ház szerint ez 9 százalékkal több, mint amennyi az eredeti javaslatban volt. Obama a programról azt mondta, nincs nagyobb kihívás az emberiség jövőjével szemben, mint a klímaváltozás, amit, ha nem kezelnek helyesen, nem lehet megfordítani, ahhoz nem lehet majd alkalmazkodni.

“Létezik olyan fogalom, hogy túl késő”.

Ezt mondta az elnök, majd rámutatott: az államoknak a programok végrehajtásának tervét maguknak kell kidolgozniuk, önállóan vagy másokkal összefogva. A szövetségi kormány hitelekkel próbálja majd az államokat ösztönözni, hogy már a kitűzött határidő előtt  fejleszteni kezdjék megújuló energiaforrásaikat. Ezek az eredeti tervhez képest nagyobb szerephez jutnak a széntüzelésű erőművekről való áttérésben.

Még spórolnak is

Korábban a fő hangsúlyt arra helyezték, hogy fel kell gyorsítani az áttérést a széntüzelésű erőművekről a földgázt hasznosítóakra. A végleges változat viszont úgy számol, hogy a földgáz részaránya az országos energiamixben a jelenlegi szinten marad. Az amerikai kormány szerint a széndioxid-kibocsátás korlátozása 2030-ig évi 8,8 milliárd dollárba kerül majd, ám ezt a költséget erősen meghaladják majd az egészségügy területén várható megtakarítások.

Villanyszámla, munkahely?

Obama visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint a program megnöveli az amerikaiak villanyszámláját, a szegényeket sújtja, munkahelyeket szüntet meg. Az elnök a fehér házi összesítésre hivatkozott, amely szerint a Tisztaenergia-program, miközben több tízezer munkahelyet teremt, a 2005-ös szintről csaknem 90 százalékkal csökkenti az erőművi káros kibocsátások okozta halálozások számát, és 70 százalékkal csökkenti szmog- és a koromképző szennyező anyagokat.

Szép új világ

Az Fehér Ház számításai szerint az amerikai családok éves energiaköltsége 2030-ban a jelenleginél csaknem 85 dollárral lesz kevesebb, a felhasználáson való megtakarítás viszont 30 millió lakás ellátásra lesz elegendő és a 2020-2030 közötti időszakban 155 milliárd dollárt takarít meg a felhasználóknak. Az átállás tényleges költségeit azonban szakértők csak az tagállami szintű programok meghatározása után lehet majd reálisan felbecsülni.

Politikai örökség

Az erőművek az amerikai üvegházgáz-kibocsátás fő forrásai, ezekből származik a széndioxid és más, a hőt csapdába ejtő gázok kibocsátásának több mint egyharmada. A károsanyag-kibocsátás korlátozása Obama politikai örökségének egyik kulcseleme lehet. Az elnök az év végén tartandó párizsi klímacsúcson aláírandó egyezmény sikeréhez (amiért Áder János is küzd) azzal járulna hozzá, hogy hazája a 2005-ös szintről 2025-ig 26-28 százalékkal csökkenti a kibocsátást. (Ez

Nagy harc lesz

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns korábban megígérte, hogy megválasztása esetén megvédelmezi Obama tervét a republikánusokkal szemben. Több mint egy tucatnyi állam viszont előre jelezte előre, hogy bíróságon száll majd szembe a tervvel. Várhatóan ellenzéki és a jelentős szénbányászattal rendelkező államokban megválasztott törvényhozók is erőfeszítéseket tesznek majd az elképzelés zátonyra futtatásáért.

Az ENSZ elégedett Obamával

Ban Ki Mun főtitkár szóvivője méltatta az amerikai tervet, rámutatva, a klímaváltozás elleni globális megállapodáshoz ilyen “jövőképpel rendelkező vezetés” kell, hiszen a terv bizonyíja, hogy az Egyesült Államok eltökélt a globális felmelegedés elleni harcban. „Egyúttal elismeri, hogy valamennyiünknek kötelessége egy olyan bolygót hátrahagyni a jövő nemzedékei számára, amely lehetőségeket biztosít a fenntartható fejlődés számára” – tette hozzá a szóvivő.

A Korántól a klímavédelemig

Ifj. Barack Hussein Obama egyébként éppen ma 54 éves. Szülei, az angol felmenőkkel rendelkező Stanley Ann Dunham és a kenyai Barack Obama a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást. A szigeten házasodtak össze 1961-ben, de csak két évig éltek együtt. A válás után után anyja egy indonéz diákhoz ment feleségül. Miután Suharto elnök hatalomra került, hazahívta a külföldön tanuló diákot. Obama anyjával együtt négy évig élt Jakartában, ahol a Koránt is tanulmányozta.

Újra lehet az év embere? 

Az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai elnöke 2009. január 20-a óta van hivatalban. A Time magazin 2008-ban és 2012-ben „Az év emberének” választotta, 2009-ben pedig neki ítélték a Nobel-békedíjat. Feleségét, Michelle Obamát egy chicagói ügyvédi irodában ismerte meg. Az asszony közismerten energikus és aktív harcostárs férje kampányaiban. Két lányuk van, Malia és Sasha. Barack Obama a United Church of Christ nevű amerikai keresztény egyház tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik