Nagyvilág

Amerikai elnökválasztás: egyre nő Donald Trump támogatottsága

Hillary Clintoné pedig csökken, de ő összességében még mindig sokkal népszerűbb a demokraták körében, mint a republikánus jelöltségért küzdő milliárdos a sajátjainál.

Az egekben van Donald Trump támogatottsága az elnökjelöltségért folyó harc közepette – legalábbis a republikánusok felé igencsak húzó Fox News tévécsatorna közvélemény-kutatásából ez derül ki. Ugyanitt arról számoltak be, hogy Hillary Clintonnak minden eddiginél alacsonyabb a népszerűsége, bár továbbra is ő vezeti a demokrata elnökaspiránsok mezőnyét. Mindehhez persze érdemes azt is hozzátenni, hogy Trump egetverő támogatottsága azt jelenti, hogy a republikánus előválasztás résztvevőinek 26 százaléka áll mögötte, Clinton alacsony népszerűsége pedig azt, hogy a demokrata előválasztáson voksolók 51 százaléka támogatja.

Az Egyesült Államokban jövőre lesz elnökválasztás, egyelőre még azért folyik a harc, hogy a két nagy párt, a demokraták és a republikánusok tagjai kik mögé álljanak be. A republikánusoknál Trump támogatóinak aránya 26 százalékra nőtt, két hete még csak 18, egy hónappal ezelőtt 11 százalékos volt a milliárdos befektető híveinek tábora az előválasztások várható szavazói között.

Kis mértékben nőtt Jeb Bush volt floridai kormányzó támogatottsága is. George W. Bush korábbi amerikai elnök öccse 15 százalékon áll, jóval lemaradva Trump mögött, pedig volt idő, amikor a korábbi 14 százalékos népszerűsége még arra is elég volt, hogy fölébe kerekedjen.

Két hónapja még csak a republikánusok 8 százaléka lett volna hajlandó Trumpra szavazni, 59 százalékuk pedig teljesen elutasította. Most már 24 százaléknyian mondták, hogy határozottan szimpatikus nekik a jelölt és rá voksolnának, és 33 százalékra csökkent az elutasítók aránya.

A republikánus szavazók egyébként azt tartják a legfontosabbnak, hogy a párt hivatalos elnökjelöltje erős vezető legyen – 29 százaléknyian mondták ezt, a valódi konzervatív értékek képviseletét pedig 20 százaléknyian jelölték meg elsődlegesként. Az előválasztások résztvevőinek 40 százaléka az alapján fog dönteni, hogy gazdasági kérdésekben milyen álláspontot képviselnek a jelöltek, 31 százalék a nemzetbiztonság kérdését, 12 a bevándorlásét, 7 a szociális ügyeket tartja legfontosabbnak.

A demokrata előválasztások lehetséges résztvevőinek körében 51 százalékkal vezet Hillary Clinton, mögötte 22 százalékon áll Bernie Sanders vermonti szenátor. Clintonnak visoznt ez eddig a leggyengébb szereplése, egy hónapja még 61 százalékon állt.

Az összes amerikai választó körében nagy a megosztottság Barack Obama leköszönő elnök tevékenységével kapcsolatban: 46 százalék azok aránya is, akik elismerik munkáját és 46 azoké is, akik helytelenítik. A demokraták 82 százaléka pozitívan, a republikánusok 85 százaléka negatívan viszonyul Obamához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik