Nagyvilág

Rasszista norvég hegy miatt akadtak ki

svalbard spitzbergák (Array)
svalbard spitzbergák (Array)

Hideg szél fújt a Spitzbergákon, messze a lakott területektől. Két pingvin fázósan húzta össze magát a Negro-hegy árnyékában és a rasszizmus természetén tűnődött...

A Norvégiához tartozó jegek Spitzbergák (más néven Svalbard) nem büszkélkedhetnek túl sok lakossal. Hiába nagy a szigetcsoport, a lakosság gerincét a pingvinek és jegesmedvék adják, de az emberiség persze azért elnevezte a földrajzi egységeit. Emiatt létezhet a Fekete-hegy és a Fekete-völgy, bár fekete helyett a Negro szót használják – írja a Washington Post.

John Christian Nygaard norvég újságíró robbantotta a bombát, miszerint milyen rasszista, a niggerezéshez hasonló neve van a hegynek. Nygaard értesülései szerint az egyik sziget délkeleti részén álló hegy környékén nem lakik senki, sőt az is kérdéses, valaha járt-e itt embert. Kutatásai szerint brit tengerészek nevezték el Negrónak a hegyet, ami először egy 1625-ös brit térképen tűnt fel. Nevét a fekete köveiről kapta.

 

A Norvég Sarkvidéki Intézetnek lenne joga változtatni a neven, de ők nem igazán szoktak ilyesmit tenni, maximum ha helyesírási hibás az adott kifejezés. Oddveig Øien Ørvoll, az intézet névadási bizottságának elnöke elmondta, a legtöbb név évszázado, történelmi jellegű, ezért sem változtatnak már utólag, de persze egyes esetekben megfontolhatják a módosítást.

Rune Berglund Steen, a Norvég Rasszizmusellenes Központ munkatársa azt mondta, meg kell változtatni a hegy nevét, bár szerinte sem súlyos a helyzet, a norvégok követtek már el súlyosabb atrocitást is a színesbőrűek ellen.

 

A szomszédos svédek sokkal komolyabban veszik ezt a dolgot: több madár nevét változtatták meg például: az egyiket cigánymadárnak vagy nigrónak hívták a névcsere előtt, egy másikat kaffirnak, ami egy dél-afrikai szleng szó is, a fehérek utalnak vele a feketékre, illetve egy harmadik madár nevét is lecserélték, ez hottentotta volt korábban. A nigró madár neve végül fekete madár lett, politikailag korrekten megoldva ezt a különös balhét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik