Nagyvilág

Lehallgatási botrány: Japán magyarázatot vár Amerikától

Lehallgatas(210x140).jpg (Array)
Lehallgatas(210x140).jpg (Array)

Tokió bejelentette hétfőn, hogy magyarázatot kér Washingtontól a japán kormány és japán cégek ellen irányuló állítólagos kémkedés ügyében.

“Azzal a határozott kéréssel fordulunk a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójához, (James) Clapperhez, hogy járjon utána a tényeknek” – közölte újságírókkal Szuga Josihide japán kormányszóvivő. “Ha (az állítólagos kémkedés) igaznak bizonyul, Japán (amerikai) szövetségesként rendkívül sajnálatos dolognak tartja azt” – hangsúlyozta Szuga.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál pénteken nyilvánosságra hozott újabb dokumentumai szerint az NSA a japán kormány és a japán gazdaság “főszereplői” ellen is kémkedett. Az amerikai ügynökség a portál szerint legalább harmincöt japán célpontot figyelt meg: lehallgatta a tokiói kabinetiroda, a japán központi bank, a kereskedelmi és a pénzügyi tárca, valamint a Mitsubishi és a Mitsui vállalat több munkatársának telefonbeszélgetéseit. A tényfeltáró portálon egyebek mellett közzétettek öt, az NSA által szigorúan titkosnak minősített jelentést. A 2007 és 2009 között keletkezett iratok titkosszolgálati információkat tartalmaznak a japán kormány álláspontjáról bizonyos kereskedelmi kérdésekben.

A WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott jelentések szerint az amerikai ügynökség egyebek közt Németország, Franciaország és Brazília ellen is kémkedett. Nemrég a német külügyminisztérium kért tájékoztatást Washingtontól olyan sajtóhírekről, melyek szerint az NSA évekig lehallgatta a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik