Nagyvilág

Embercsempészetért ítéltek el két magyart Ausztriában

26 menekültet és hétszázezer forintnyi eurót találtak az autójukban.

Börtönbüntetésre ítéltek hétfőn két magyar férfit Salzburgban, mert június elején rajtakapták őket azzal, hogy 26 menekültet szállítottak Ausztriába.

Az elsőrendű vádlottat, egy 46 éves budapesti férfit két évre ítélték, ebből hat hónapot kell letöltenie, 42 éves bűntársát pedig 12 hónapos felfüggesztett börtönnel sújtották. A két gyanúsított Magyarországon már követett el bűncselekményt, de enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy beismerő vallomást tettek.

A két férfit Eugendorfnál vették őrizetbe, itt állították meg magyar rendszámú kisbuszukat, melyben 26, többségében szíriai menekült zsúfolódott össze. Tizenegy órán át mentek étel és ital, és megállás nélkül.

A Magyarországon fuvarozással foglalkozó elsőrendű vádlott beismerte, hogy tudatában volt annak, hogy a szállítás illegális, de azt mondta: úgy tudta, csak 8-10 menekültről van szó, nem huszonhatról. Hozzátette: csak akkor döbbent rá, hogy többen vannak az autóban, amikor dörömbölést hallott és megállt egy autópálya-pihenőnél. Vádlott-társa vallomásában azt mondta: szénsavas ásványvizet adtak volna a menekülteknek, de azok szénsavmenteset akartak inni. Azt mondták, hogy kibírják, amíg elérnek Strasbourgig, a kocsi hátsó része egyébként szellőzött – hangzott el a tárgyaláson.

Az autóban a rendőrség több mint 700 ezer forintnyi eurót talált, amit az elsőrendű vádlott a saját pénzének vallott. Az ítélet nem jogerős.

Az embercsempészetet az osztrák törvények két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, de öt évet is kaphat érte, akiről kiderül, hogy üzletszerű tevékenységként folytatta, vagy embertelen körülmények közt szállította az érintetteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik