Nagyvilág

Meghalt a jeruzsálemi Pride-on megkéselt 16 éves lány

késelés (Array)
késelés (Array)

Belehalt sérüléseibe vasárnap a jeruzsálemi melegfelvonulás elleni késeléses támadás egyik áldozata, egy 16 éves lány - közölte egy kórházi szóvivő az MTI szerint.

A merénylő a hátán szúrta meg a lányt, akit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba – mondta el Hadar Elboim, a Hadassza kórház szóvivője.

A támadó, egy ultraortodox zsidó szélsőséges csütörtökön késekkel a kezében a felvonulás résztvevői közé rohant és válogatás nélkül szurkálni kezdett a tömegben, hat embert megsebesítve.

A rendőrség még a helyszínen elfogta a tettest. A támadó három héttel ezelőtt szabadult a börtönből, ahol egy 2005-ben, ugyancsak egy melegjogi menet résztvevői ellen elkövetett késeléses támadás miatt kiszabott büntetését töltötte. Kiszabadulása után a homoszexuálisok elleni gyűlölködő üzeneteket tett közzé a közösségi médiában.

A szintén az elmúlt héten egy palesztin család háza ellen elkövetett, egy másfél éves kisgyerek életét kioltó gyújtogatás, valamint a melegfelvonulás elleni támadás hatására az izraeli kormány vasárnap bejelentette, hogy szigorítja a zsidó szélsőségesek elleni intézkedéseket. A jövőben velük szemben is alkalmazható lesz az adminisztratív őrizetben tartás, vagyis vádemelés nélküli határozatlan ideig tartó fogva tartás, amit eddig csak a palesztin szélsőségesekkel szembeni eszközként vetettek be Izraelben.

Szombaton este Tel-Avivban, Jeruzsálemben és több más izraeli városban ezrek tüntettek a két terrortámadást elítélve, ennek kapcsán pedig a gyűlöletkeltés és az erőszak ellen. A jeruzsálemi nagygyűlésen felszólalt Reuven Rivlin államfő is, aki kemény intézkedéseket követelt a zsidó radikálisok ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik