Nagyvilág

Csehország kész a hadsereggel védeni határait

milos zeman (Array)
milos zeman (Array)

Milos Zeman cseh köztársasági elnök szerint az illegális bevándorlókat senki sem hívta Csehországba, de ha már itt vannak, be kell tartaniuk az ország törvényeit - közölte az MTI.

Kapcsolódó cikkek

“Ha pedig ez nem tetszik, menjenek el” – üzente a cseh államfő az illegális bevándorlóknak abban a vasárnapi interjúban, amelyet a Blesk című prágai bulvárlap internetes kiadása hozott nyilvánosságra. “Ezeknek az embereknek legjobban saját hazájuk területén tudunk segíteni” – vélekedett Zeman, aki már többször is nyilvánosan kifejezte ellenkezését a közel-keleti és afrikai menekültek csehországi befogadásával szemben.

A cseh államfő szerint a közeljövőben az ukrán állampolgárok migrációs hullámával is számolni kell. “Az ukránoknak azonban, eltérően a muszlim menekültektől, nagyobb a képességük az asszimilációra” – jegyezte meg Zeman.

Meglehet, hogy valaki ezt a legalacsonyabb rendű emberi ösztönökre való hivatkozásnak fogja minősíteni, ez azonban ugyanolyan álláspont, mint amilyen a magyaroké, amikor kerítést építenek, vagy mint az amerikaiaké, akik a mexikói határon építettek kerítést – magyarázta szavait a cseh elnök.

Zeman méltatta a cseh rendőrség eddigi fellépését az illegális bevándorlók ellen, és kiállt a határőrizet szigorítása mellett. Megjegyezte: találkozott Josef Becvárral, a cseh hadsereg vezérkari főnökével, aki arról tájékoztatta, hogy szükség esetén a hadsereg mintegy 1500 katonát tudna küldeni az országhatár őrizetére.

Milan Chovanec belügyminiszter néhány napja közölte, hogy Csehország várhatóan augusztus végétől vagy szeptember elejétől tovább szigorítja határai védelmét.

A cseh államfő szerint a mai menekülthullámért azok a rendszerek a felelősek, amelyek “buta akcióikkal ezt kiváltották”. Szerinte nemcsak az Egyesült Államokról van szó, több európai uniós országot is felelősség terhel a kialakult helyzetért. “De miért mi igyuk meg ennek a levét?” – tette fel a kérdést Zeman.

Csehországban az első fél évben összesen 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi migránsok befogadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik