Nagyvilág

Oroszlánvadászat: megölték Cecil testvérét is

Vasárnap délután kivégezték Jerichót is, pár nappal azután, hogy egy amerikai fogorvos sportóbl megölte rokonát.

Alig telt el pár nap azután, hogy az interneten kész hajtóvadászat indult a világ leghíresebb oroszlánját levadászó Walter Palmer ellen, megölték Cecil testvérét, Jerichót is. Részleteket egyelőre nem tudni – a zimbabwei Huwange Nemzeti Park dolgozói megszólalni is képtelenek, amikor újságírók hívják őket -, de úgy tűnik, hasonló “vadászatról” lehetett szó, mint amikor az amerikai fogorvos Palmer fizetett profik segítségével elcsalta és lenyilazta a hatalmas hímet. Ha ez önmagában nem lenne elég tragikus: Jericho éppen Cecil árva kölykeit védte – miutánb apjuk halála után befogadta őket -, amikor megölték.


Cecil és Jericho – Fotó: Brent Stapelkamp

“Szomorúan, megrendülten tudatjuk, hogy Jerichót ma (vasárnap) délután négy órakor lelőtték” – egyelőre ennyit közölt a zimbabwei hatóság, hozzátéve, hogy amint megtudják a részleteket, mesélnek. Az biztos, hogy a kölykök már Cecil halála után sem voltak biztonságban – elképzelhető volt, hogy Jericho egyedül nem tudja megvédeni őket a rivális hímektől -, most tehát végképp veszélyben vannak. 

Cecilt egyébként tudósok vizsgálták, GPS-t is szereltek rá. Például ezért találták meg könnyen Palmerék, akik aztán lakhelyétől és családjától elcsalva bekerítették, hogy a fogorvos lenyilazhassa, majd tetemével mosolyogva pózoljon. Palmer később arra hivatkozott: nem tudta, hogy Cecil ilyen fontos, és azt hitte, a vadászok, akiknek legalább 50 ezer dollárt fizetett ezért, gondoskodtak az engedélyekről. Jelenleg ő a világ egyik legutáltabb embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik