Nagyvilág

Hazaárulással vádolnak két újságírót

A német ügyészség úgy döntött, szüneteltetik az ellenük folyó eljárást a sajtó- és véleményszabadságra való tekintettel.

A sajtó- és véleményszabadság kiemelt fontosságára való tekintettel szüneteltetik azt a németországi eljárást, amit hazaárulás gyanújával indítottak két újságíró ellen – tudósít az MTI.

A Netzpolitik hírblog közzétette a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal titkos terveit az online kommunikáció megfigyeléséről, emiatt indult eljárás a belső elhárítás feljelentése nyomán. Az ügyészség azonban úgy döntött: tisztázni kell, hogy egyáltalán államtitok megsértésének minősül-e a cikkek közzététele. Az erről szóló szakvélemény beérkezéséig az ügyészség nem tesz semmilyen intézkedést az ügyben.

A feljelentés híre óriási felháborodást váltott ki Németország-szerte, pár óra alatt csaknem húszezren csatlakoztak az ügyben indult online petícióhoz, melynek aláírói szerint az eljárás súlyos támadás a sajtószabadság ellen. A hatóságnak az újságírók zaklatása helyett inkább az NSA titkos adatgyűjtéseinek német vonatkozásaival, illetve az NSA és a német hírszerzés együttműködésével kellene foglalkozni – közölték a felhívásban.

A politikusok is reagáltak: a kormánykoalícióban benne lévő szociáldemokraták alelnöke szerint rossz vicc, ami történt, a Bundestag jogi bizottságának elnöke szerint pedig nevetségessé teszi a jogállamiság elveit az újságírók elleni eljárás. A Baloldal frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a hatóság elárulta a demokráciát, mert nem az állampolgárok tömeges megfigyelése miatt nyomoz, hanem újságírók ellen.

A szociáldemokratákkal közösen kormányzó konzervatív CDU-CSU pártszövetség viszont azt mondta: az államtitkokra vonatkozó szabályokat kivétel nélkül mindenkinek be kell tartani.

A Német Ügyvédek Egyesületének elnöke szerint az újságíró szakmát ki kellene vonni a hazaárulásra vonatkozó szabályozás alól, mert a titkosszolgálatok munkájának feltárása alapvető közérdek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik