Nagyvilág

Hadihajót nem kapnak az oroszok, de a franciáknak fizetni kell

Az oroszork elleni szankciók miatt nem szállítják le a helikopterhordozókat a franciák az oroszoknak, de nem ússzák meg kompenzáció kicsengetése nélkül.

Mostmár biztos, hogy az oroszok elleni szankciók miatt egy óriási francia üzlet hiúsult meg: nem kapja meg Moszkva a Vlagyivosztok nevű hadihajót – írja a BBC. A portál szerint a franciák inkább kompenzációt fizetnek az oroszoknak a Mistral osztályú helikopterhordozó helyett.

A Mistral-szerződés 1,2 milliárd euró (371 milliárd forint) értékű volt, ebből 840 millió euró (259,5 milliárd forint) előleget már kifizetett az orosz fél a tervezett két hajóért. A Vlagyivosztok lett volna az első, ennek tavaly novemberben kellett volna megérkeznie Oroszországba, de az ukrán háború bedurranásával ebből nem lett semmi.

Fotó: Europress/AFP/Georges Gobet

Az első nyugati szankciók a Krím orosz bekebelezése után jöttek még 2014 márciusában, majd egyre komolyabbak követték ezeket, amik az orosz gazdaságot is megrengették. Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök Vlagyimir Putyin tanácsadója azt mondta, reméli, mihamarabb hivatalos formát ölt a szerződés felbontása és a franciák közlik, mennyit fizetnek az oroszoknak. A Kommerszant orosz lap szerint 1,16 milliárd euróra (358,4 milliárd forintra) rúghat ez az összeg.

Ebben a pénzben benne van az is, hogy az oroszoknak 400 matrózt kellett volna kiképezni a hajókra, valamint fejlesztenie kellett volna a vlagyivosztoki kikötőt és fejleszteni a Ka-52K helikoptertípust. A kompenzációban amúgy az orosz miniszterelnök-helyettes Dmitrij Rogozin és Louis Gautier francia védelmi államtitkár állapodtak meg. A Mistral-szerződést még 2011 júniusában kötötte meg az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik