Nagyvilág

Meghalt Omár molla, a tálibok főnöke

mullah omar (Array)
mullah omar (Array)

A Talibán fővezére már évek óta halott lehet, úgy tűnik, most lett elég bizonyíték ehhez. Hamarosan jön a tálib közlemény.

Afgán kormányzati források szerint meghalt a tálibok egyik legfontosabb vezetője, Mohammed Omár, ismertebb mozgalmi nevén Omár molla – írja a BBC. A hír ugyan friss, de az információ annál régibb: a kormány szerint 2-3 éve halott lehet a molla. Egy tálib szóvivő megkereste a BBC-t azzal, hogy hamarosan kiadnak egy közleményt.

Az amerikai kormány amúgy 10 millió dollárt tűzött ki Omár fejére, akinek életrajzát idén publikálta a Talibán.A mostmár emlékiratokká vált visszaemlékezések szerint az RPG 7-es volt a kedvenc fegyvere, különleges humora volt és egyszerű életet élt. Arról a tálibok se sokat tudnak, hol és mikor született, a biográfia szerint 1960-ban egy Csah-i-Himmat nevű faluban született, Kandahár tartományban, a hotak törzs tagjaként.

 

A szovjetek ellen ragadott először fegyvert, 1983-1991 között harcolt, több súlyos sebet is szerzett, a jobb szemét is elvesztette egy srapneltől. 1994-ben vette át a mudzsahedek vezetését, magyarán a tálibok vezérévé vált. Az Afganisztáni Iszlám Emirátust is vezette – szoros szövetségben Oszama bin-Láden al-Kaidájával – a koalíciós erők 2001-es beavatkozásáig.

Ezután bujdosó lett belőle, de a mozgalom vezetését nem engedte ki a kezéből. Többször keltették halálhírét, de ez az első alkalom, hogy az afgán kormány is megerősítette azt.

Frissítés: Közben megszólalt Asraf Gáni elnök szóvivője is, aki szerint a hatóságok most igyekeznek megerősíteni a híreszteléseket, és amint sikerül hitelesíteni az információkat, értesítik a sajtót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik