Nagyvilág

Marine Le Pen nem zárathatja ki apját a Nemzeti Frontból

Kivéve, ha összetereli a párt ötvenezer tagját.

A versailles-i fellebbviteli bíróság megakadályozta Marine Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét abban, hogy megfossza apját, Jean-Marie Le Pent, a párt alapítóját a tiszteletbeli elnöki címtől – tudósít az MTI.

Ezzel a bíróság helyben hagyta azt a korábbi döntést, amely kimondta: törvényellenes a Nemzeti Frontnak az a kongresszusa, melynek célja a tiszteletbeli elnöki poszt megszüntetése. Ugyanakkor nem a kongresszus témájával, hanem a formájával van baja az igazságszolgáltatásnak: azt ugyanis a Nemzeti Front interneten és levelezésben folytatja, az alapszabály szerint viszont ténylegesen össze kellene hívni a tagokat.

Marine Le Pen az ítéletre reagálva megkérdezte: „mit kellene tennem, béreljem ki Franciaország nemzeti stadionját?” A pártnak ugyanis több mint ötvenezer tagját kellene egy helyre terelni. A Nemzeti Front a bírósági döntés ellenére tovább folytatja a szavazatok számlálását, aminek eredményét nyilvánosságra fogják hozni „politikai jelentősége” miatt.

Jean-Marie Le Pen 1972-ben alapította a pártot, az irányítást 2011-ben adta át lányának, aki azóta a Nemzeti Front szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Az alapító azonban nem értett egyet lányával, aki ellen nyílt háborút hirdetett, Marine Le Pen ezért cserébe kizáratta a pártból. Fegyelmit is indított ellene egy szélsőjobboldali, antiszemita újságban megjelent interjú miatt, amelyben Jean-Marie Le Pen védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia vezetőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik