Nagyvilág

Donald Trumpot imádják az elnyomott republikánusok

donald trump (Array)
donald trump (Array)

A milliárdos vállalkozót a magukat képviselet nélkülinek érző republikánusok a párttársaiknál sokkal nagyobb arányban támogatják, és a bevándorláskérdéshez is jó ritmusban szólt hozzá.

Donald Trump az eddigi jelentős támogatottságát a republikánus elnökjelöltségért folytatott harcban főleg az amerikaiak Washingtonnal szembeni elégedetlenségének köszönheti, valamint annak, hogy a milliárdos vállalkozó és televíziós személyiség felemelte hangját az Egyesült Államok bevándorlási politikája ellen – derült ki Jennifer Agiestának, a CNN hírtévé közvélemény-kutatási igazgatójának a televízió híroldalán hétfőn megjelent elemzéséből.

Szeretik a csalódottak

A CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikai választóknak csak a 30 százaléka érzi úgy, hogy a nézeteit a kormányzat megfelelően képviseli Washingtonban, 40 százalék pedig úgy véli, hogy az álláspontját egyáltalán nem képviselik. Ez a fajta vélekedés főleg a republikánusok, illetve a republikánusokkal rokonszenvező függetlenek körében erős. Közülük 53 százalék véli úgy, hogy álláspontjukat nem képviselik jól a szövetségi fővárosban, ami csaknem a duplája a demokratáknál és a demokrata szimpatizánsoknál mért 27 százalékos adatnak.

A magukat képviselet nélkülinek érző republikánusok a párttársaiknál sokkal nagyobb arányban támogatják Trumpot a Fehér Házért vívott küzdelmében. Körükben a milliárdos 24 százalékos támogatottságot élvez, szemben Jeb Bush volt floridai kormányzó 13 százalékával. A többiek tábora 8 százaléknyi vagy annál is kisebb. A csalódott republikánusok a velük azonos táborba tartozóknál sokkal nagyobb arányban, 58 százalékban kívánják, hogy Trump versenyben maradjon (a többiek között ez az arány 48 százalékos) és jobban hisznek abban, hogy végül el is nyerheti pártjuk hivatalos elnökjelöltségét: 27 százalékuk Trumpra és 29 százalékuk Bushra fogad. Az összes regisztrált republikánus szavazó körében 34 százalék gondolja azt, hogy Bush lesz a jelölt és csak 18 százalék véli esélyesnek Trumpot.

Nem tipikus politikust szeretnének

A kiábrándultaknál emellett valamivel nagyobb azoknak az aránya, akik az első helyre sorolják az illegális bevándorlás ügyét az elnökség sorsát 2016-ban eldöntő kérdések között (náluk 14 százalék gondolkodik így, a republikánusoknál általában pedig csak 7 százalék). Ugyanakkor mindkét csoportban több mint 40 százalék a gazdaság állapotát tartja a legfőbb kérdésnek.

 
Fotó: Europress 

Noha ezek a szavazók úgy érzik, hogy kihagyják őket az országos politika alakításából, a többi republikánus 23 százalékával szemben ők 31 százalékban “rendkívül lelkesek” amiatt, hogy élhetnek a jövő évi választás lehetőségével. Közülük emellett – a többi republikánus 22 százalékával szemben – 29 százalék elégedetlen a republikánus jelöltek kínálatával.

A magukat Washingtontól elszakadtnak érző szavazók, akárcsak a többi republikánus, olyan jelöltet szeretnének, aki kiáll az ő meggyőződésük mellett, ugyanakkor a többieknél kevésé hajlanak az együttérzésre és a kompromisszumra. Olyan személyt szeretnének a hivatalos jelölt posztjára, aki nem tipikus politikus és aki változtatni akar Washington működésének mechanizmusán.

Trump pedig ilyen személyiség. Azon republikánusok között, akik úgy tartják, hogy a leendő elnöknek bírálatok kereszttüzében is ki kell állnia a meggyőződése mellett, Trump toronymagasan vezet: 25 százalék támogatja őt Bush 11 és Scott Walker wisconsini kormányzó 10 százalékával szemben. Hasonlóképpen elszakadt a riválisaitól azok körében, akik szerint Amerikának olyan elnököt kell választania, aki nem tipikus politikus (ezen válaszadók csoportjában 23 százalék Trumpot, 14 százalék Busht, 13 százalék pedig Walkert tartja ideális jelöltnek) és akik változtatnának Washington működésének módján (itt Trump ugyancsak 23, Bush 16, Walker pedig 10 százalékon áll).

Itt is tényező a bevándorlás

A CNN és az ORC felméréséből az is kiderült, hogy Trumpnak a bevándorlással kapcsolatos nézetei nem egyeznek a legtöbb amerikai álláspontjával, de ez hasznos lehet a számára a republikánus jelölési folyamat során. A megkérdezettek 56 százaléka szerint ugyanis az Egyesült Államoknak elsősorban egy olyan terv kidolgozására kellene összpontosítania, amely lehetővé tenné az illegális bevándorlók számára a törvényes letelepedést, 42 százalék pedig az illegális bevándorlás leállítására és az országban illegálisan található migránsok kitoloncolására.

Az inkább a bevándorlók megsegítését és legalizálását előnyben részesítő republikánusok 19 százaléka támogatja Bush és csak 13 százaléka Trump jelölését. A határbiztonság- és kitoloncolás-pártiak között Trump 23 százalékkal vezet a 13 százalékon álló Bush-sal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik