Nagyvilág

Négy éve vesztették el gyermeküket, máig nem tudták feldolgozni

utoya (Array)
utoya (Array)

Szerdán emlékeztek meg annak évfordulójáról, hogy Andreas Behring Breivik 77 embert ölt meg Norvégia fővárosában.

A norvégiai tömegmészárlás után négy évvel az áldozatok szülei még mindig rendkívüli mértékben traumatizáltak, súlyos lelki problémákkal küzdenek – derül ki abból a kutatásból, amit a merénylet negyedik évfordulóján a The Local idéz.

2011. július 22-én Andreas Behring Breivik, miután egy minisztériumi épületben robbantott, 69 tizenéves fiatalt ölt meg Utoya szigetén, ahol a kormányzó Munkáspárt ifjúsági tábora zajlott. Szüleik kétharmada azóta is poszttraumás stressz-tüneteket mutat, ami koncentrációs zavarokkal, emlékezetkihagyással, alvászavarokkal jár. 51 százalékuk azóta sem tudott teljes munkaidőben visszaállni a munkába.

A szülők harmada arról számolt be, hogy Breivik ámokfutásának ideje alatt telefonon vagy sms-ben tartották a kapcsolatot gyermekükkel. A Bergeni Krízispszichológiai Központ kutatója szerint a történtek elképesztően nehéz terhet jelentenek a szülők számára, amit súlyosbít, hogy a folyamatos médiafigyelem, a bírósági tárgyalások és meghallgatások akadályozták a gyászmunkát. Az anyák 89 százaléka és az apák 85 százaléka vett részt azon a tárgyaláson, ahol a gyilkost 21 év, letelte után meghosszabbítható börtönbüntetésre ítélték

Szerdán Oslóban emlékkiállítás nyílt, ami ellen sok hozzátartozó és túlélő tiltakozott, mert úgy érzik, hogy ezzel valójában Breiviknek állítanak emléket. A merénylet negyedik évfordulóján megemlékezést tartottak Utoya szigetén is, ahol a miniszterelnök is részt vett.

MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik