Nagyvilág

Lemészárolták az elrabolt egyiptomi keresztényt

iszlám állam kivégzés (Array)
iszlám állam kivégzés (Array)

Kivégezte az Iszlám Állam azt az egyiptomi koptot, akit két másik afrikai kereszténnyel együtt három napja hurcoltak el a dzsihadisták Líbiában.

A milicista közlése szerint azért “mészárolták le” túszukat, “mert nem volt muzulmán, hanem a hitetlenek vallását gyakorolta”. Kijelentette, hogy a szervezet harcosai “minden hitetlent lemészárolnak, akibe útjuk során belebotlanak”.

Az al-Vatan két napja arról számolt be, hogy az IÁ tagjai telefonon léptek kapcsolatba a 21 éves Bahít Afrank Nádzseh Abíd családtagjaival, akik három lehetőség közül választhattak: az iszlám hitre való áttérés, a váltságdíj kifizetése, vagy a túsz halála. Az elrabolt fiatalember rokonai szerint a dzsihadisták 20 ezer dollár (közel 5,7 millió forint) váltságdíjat követeltek, amely összeget a szerdai cikk szerint sikerült is összegyűjteniük.

Az al-Vatan munkatársai a családon keresztül, telefonon érték el az egyik emberrablót, aki elmondta, hogy végül mégis a fiatal vendégmunkás meggyilkolása mellett döntöttek, hogy “példát statuáljanak a többi (kereszténynek)”. A család egyik szomszédja szerint a dzsihadisták megszüntették a kapcsolatot a túsz hozzátartozóival, akik azóta semmit sem tudnak sorsáról.

A felső-egyiptomi Szóhág tartományban található falucska egy másik lakója szerint Abíd tíz napja, hét muzulmán vallású egyiptomival együtt szökött át Líbiába, munkalehetőség reményében. A vendégmunkások egy mikrobuszban tartottak Tripoli felé, amikor az IÁ egyik ellenőrzőpontjánál megállították őket.

Hivatalos líbiai források szerint a vasárnap elrabolt három kereszténynek az IÁ által májusban elfoglalt kikötőváros, a líbiai partvonal közepén fekvő Szirttől délkeletre, en-Naufalíja település közelében veszett nyoma.

Az Iszlám Állam líbiai ága februárban húsz egyiptomi és egy nem azonosított származású afrikai keresztényt fejezett le kamerák előtt, áprilisban pedig harminc etióp kereszténnyel végeztek hasonlóan brutális módon.

A líbiai forradalom előtt becslések szerint legkevesebb egymillió egyiptomi vendégmunkás dolgozott az olajban gazdag szomszéd országban, így biztosítva hátrahagyott családjuk megélhetését. Sajtóértesülések szerint a nyomor elől továbbra is sok egyiptomi menekül a polgárháborús vidékre a rájuk leselkedő veszélyek, és a Kairó által bejelentett utazási tilalom ellenére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik