Nagyvilág

Az Iszlám Állam gyakorlatilag legyőzhetetlen lett

isis (Array)
isis (Array)

Összerántották a terrorizmus szupercsapatát és elpusztíthatatlanok lettek. Újabb információk derültek ki arról, hogyan szervezi meg magát a Közel-Kelet legvisszataszítóbb terrorszervezete.

Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam titokzatos vezetője összehozta a közel-keleti terror szupercsapatát. Miután az amerikai légicsapások miatt többször is azt terjesztették róla, hogy meghalt, úgy néz ki, már nagyon kellett a szervezeti átalakítás a világ jelenlegi legvisszataszítóbb terrorszervezetének. Pont azért, hogy ha esetleg mégis sikerülne egy légicsapással megölni a terrorvezért, ne essen darabokra az egész Iszlám Állam.

Al-Baghdadi összerántotta a terrorizmus szupercsapatát. Területi kormányzókat nevezett ki, akik nagy vonalakban megrajzolt intézkedési terveket kaptak, de a saját területük felett szinte teljhatalommal uralkodnak. A területi kormányzók pedig a Szaddám-rezsim baath párti vezetőiből és az al-Kaida viharvert, de még élő tábornokaiból áll.

Azért ez a megosztás, mert az al-Kaida tábornokai képzett harcosok, akiknek nagy tapasztalata van abban, hogyan kell katonai egységeket harc közben irányítani. Szaddám volt tisztjei pedig ahhoz értenek, hogyan kell titkosrendőrséget, hírszerzést és elhárítást működtetni, és hogyan kell megszervezni egy állam erőszakszervezeteit.

Fotó: Europress/AFPMohammed Sawaf

Kivallathatatlan

Az, hogy a területi kormányzók nagyobb autonómiát kapnak, gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a katonák bármit is tudjanak a vezetőségről. Ezért ha elkapják őket, nem is tudnak semmit mondani. A területi kormányzók pedig könnyen pótolhatóak lesznek, ha esetleg megölnék őket.

Az amerikai hadsereg ráadásul kifejezetten fontosnak tartja, hogy minél többet megtudjanak az Iszlám Állam vezetőiről. A legtöbb olyan információ, amit eddig tudnak, a visszafoglalt városokban talált iratokból származik. Egy amerikai diplomáciai forrás azt mondta a New York Timesnak, hogy az Iszlám Állam a terrorista szupercsapat ötletét a jemeni al-Kaidától vette.

Persze nem az Al-Kaida az Arab-félszigeten nevű csoport találta ki a megoldást, de az Iszlám Állam vezetői azt látták, ahogy a jemeni terrorcsoport vezetőit egyenként megölik, ezért a szervezet darabokra esik. Ráadásul ebben a szervezetben nemcsak a területi vezetők, de maga a fővezér is pótolható. Az amerikai diplomáciai forrás szerint az Iszlám Állam most al-Baghdadi halálát is túlélné.

Lehallgathatatlan

Az Iszlám Állam az elemzők szerint egyébként is nagyon szigorúan ellenőrzi az információkat, amik kiderülnek róla. Igazából amit tudunk, azt nagyrészt szeretnék is, hogy tudjuk.

Közben az amerikai haderegből származó források szerint az Iszlám Állam Edward Snowdentől is ellesett néhány módszert. Azt állítják, hogy azok az információk, amiket Edward Snowden az NSA lehallgatásairól kiszivárogtatott, segített a terrorszervezetnek is.

Az Iszlám Állam vezetői már inkább embereket használnak futárként, ahelyett, hogy bármilyen elektronikus eszközzel kommunikálnának. Ha pedig mégis azt használnak, akkor sokkal komolyabban figyelnek a titkosításra.
Persze nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok hadereje azzal vádolja Snowdent, hogy a szivárgotatásokkal a terroristáknak segít, vagy bajba sodorja az amerikai katonákat.

Az igazság az lehet, hogy az Iszlám Állam a Moszkvában élő Snowden segítsége nélkül is simán rájött arra, hogyan kell elkerülni a lebukást. Az emberi futárokat például Oszama bin-Láden már tíz évvel ezelőtt is bőven használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik