Nagyvilág

Ragaszkodik a kölyök az atomhoz

kim-dzsong-un-raketainditast-tekint-meg(650x433).jpg (Array)
kim-dzsong-un-raketainditast-tekint-meg(650x433).jpg (Array)

Persze, majd Észak-Korea leteszi az atomot, amikor az amerikaiak már a spájzban vannak - gondolhatta Kim Dzsong Un, aki nem akar Irán útjára lépni.

Észak-Koreának nem áll érdekében egy Iránéhoz hasonló atommegállapodás megkötése – közölte az ázsiai ország külügyminisztériuma kedden. Azokat az óhajokat akarták lehűteni, amelyek Amerikát akarják rávenni, hogy Észak-Koreával is kössenek hasonló megállapodást, magyarán hagyjon fel a katonai célú atomprogrammal, cserébe feloldják az ellene hozott szankciókat – írja a Washington Post.

“A KNDK [Koreai Népi Demokratikus Köztársaság] helyzete eléggé különbözik [az iránitól] – közölték. A szóvivő hozzátette, Észak-Korea folyamatos amerikai katonai fenyegetés alatt van, ezért nem adhatja fel atomprogramját (bár Iránt is folyton megelőző csapással fenyegették Washingtonból korábban). Észak-Korea így addig atomhatalom marad, amíg az amerikai fenyegetés – többek között a Dél-Koreával közös évi hadgyakorlatuk – fennáll.

 

Még 2009-ben omlottak össze azok a tárgyalások, amiken megpróbálták lebeszélni Kim Dzsong Iléket az atomról, ezeket ugyan megpróbálták újraindítani, de három éve a kísérletek is elhaltak. Ekkor az űrbe próbált rakétát küldeni a kommunizmusból építkező, de azt már rég meghaladó rezsim, ami már három kísérleti atomrobbantáson is túl van.

Nemcsak Amerika szeretne nukleáris egyezményt Phenjannal, hanem Kína is, Kim Dzsong Un rendszerének fő patronálója. Vang Ji kínai külügyminiszter is közölte az iráni megállapodás után, hogy pozitív referencia lehet a koreaiaknak az egyezmény, “bármennyire bonyolult is a probléma”. Egy amerikai tisztviselő így jellemezte, miért nem akar Kim Dzsong Un legfőbb vezető megállapodni: “Ennek a kölyöknek nem érdeke az ország normális vezetése. Nem érdekelt a diplomáciában és nem érdeklik a kötelezettséget. Nincsenek is tervei.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik