Nagyvilág

Obama segítséget ígért a Boko Haram ellen

Obama és Buhari (Array)
Obama és Buhari (Array)

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta a két hivatalban lévő Muhammadu Buhari nigériai államfőt.

Obama közölte a márciusban megválasztott és nem egészen két hónapja hivatalban lévő Buharival, hogy az Egyesült Államok támogatja “nagyon világos programját” a Boko Haram és más szélsőséges szervezetek felszámolására és a korrupció visszaszorítására.

Köszönte a szabad választások támogatását

John Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a két elnök zárt ajtók mögött a biztonsági együttműködéséről, így a Boko Harammal szembeni fellépésről folytatott megbeszélést az Ovális irodában.

 
Fotó: Europress 

Buhari közölte Obamával: Nigéria hálás az országban megtartott szabad választások támogatásáért.

A legnépesebb afrikai ország elnöke a nap folyamán találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel is, aki azt hangoztatta, hogy a szélsőségesek feletti győzelmet nem lehet egyedül katonai eszközökkel kivívni, azt jelentős társadalmi-gazdasági programokkal is alá kell támasztani. Ebben felajánlotta az Egyesült Államok együttműködését.

Ígéretet tett a volt diktátor

Az amerikai-nigériai kapcsolatokat korábban beárnyékolták az abujai kormánynak és hadseregnek a Boko Harammal szemben elszenvedett kudarcai, egyebek között a militáns csoport által 2014 áprilisában elrabolt több mint 200, zömmel keresztény iskolás lány ügyében megmutatkozott tehetetlensége.

Goodluck Jonathan akkori elnök felfüggeszttette a nigériai csapatok amerikai kiképzését, mivel Washington nem volt hajlandó harci helikoptereket eladni a kormányának. Az ország régi-új vezetője, Muhamaddu Buhari 72 éves volt katonai diktátor ígéretet tett a demokratikus normák tiszteletben tartására és hajlandóságot mutatott az ezzel kapcsolatos amerikai aggályok orvoslására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik