Nagyvilág

Magas rangú, befolyásos pártembertől búcsúztak a kínai kommunisták

Kinaiak(960x640).jpg (Array)
Kinaiak(960x640).jpg (Array)

Kizárta tagjai közül Hu Csin-tao volt elnök-pártfőtitkár egykori bizalmasát a Kínai Kommunista Párt és ezzel szabad utat engedett ügyében a polgári igazságszolgáltatásnak.

Ling Csi-hua ezzel egy időben elvesztette közhivatalban betöltött tisztségét – állapította meg a párt központi bizottságának politikai bizottsága. A közlemény szerint Ling megsértette a politikai fegyelmet, előnyt kovácsolt hivatali beosztásából és illegálisan, nagy mennyiségben párt- és államtitkokat szerzett meg. Mindezzel – fogalmaztak – súlyosan megsértette a pártról alkotott képet.

Utaltak rá, az 59 éves férfi és családja hatalmas összegű kenőpénzt fogadott el, feleségével együtt ajándékokat kapott, továbbá viszonya volt más nőkkel. A KKP vezetése arról is döntött, hogy a kínai népfront országos bizottságában korábban alelnöki posztot betöltő Ling ügyéhez kapcsolódón már feltárt bizonyítékokat átadják az igazságügyi szerveknek. A kínai legfőbb ügyészség friss közlése szerint Linget már le is tartóztatták, ügyében megkezdték a nyomozást.

Az, hogy a karrierjét hosszú időn át szépen építő, nagyreményű Linget előbb-utóbb eléri a jelenlegi elnök-pártfőtitkár által indított korrupció ellenes kampány, várható volt, mivel tavaly decemberben bejelentették, hogy korrupciós vizsgálatot indítottak Ling ellen. Ennek ellenére többen kifejezték, kételkednek abban, hogy a legutóbb a pártapparátusban miniszteri beosztásba helyezett férfi ténylegesen bíróság elé kerülhet.

Megfigyelők szerint Hszi Csin-ping számára nem csak azért fontos, hogy a magas rangú kádereknek is a körmére nézzen, mert ezzel azt kívánja kifejezni, hogy a felső vezetői szint sem menthet meg senkit, hanem azért is, hogy kifejezze, nem egyes, párton belüli frakciók tagjai ellen folytat hadjáratot.

Az egykori hatalom súlyos büntetésekkel börtönbe küldött tagjai között ott voltak már a nyolcvanas éveiben járó Csiang Cö-min volt elnök-pártfőtitkár emberei, mint például Po Hszi-laj, Csungking párttitkára, vagy a belbiztonságot felügyelő Csou Jung-kang, a párt csúcsvezetésének egykori tagja.

Ling Csi-hua karrierje akkor siklott ki, amikor 2012 őszén fia egy Ferrarival Pekingben éjszaka súlyos balesetet okozott, amelyben ő maga is meghalt. Akkor elveszítette befolyásos pozícióját és helyette megkapta a párton belül a nem kommunista szervezetekkel, egyházakkal és kisebbségekkel foglalkozó egységfront osztály vezetését.

Ling idősebb bátyja ellen, aki Senhszi tartományban volt a népfront alelnöke, egy 2014-es bejelentetés szerint szintén eljárás indult “súlyos fegyelem- és jogsértés” miatt, amely megnevezés általában szintén korrupciós vádakra utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik