Nagyvilág

Fél évszázad után újra van nagyköveti szintű kapcsolat az USA és Kuba között

kuba (Array)
kuba (Array)

Majdnem teljes a békülés.

Bő fél évszázad után vasárnap éjféltől ismét nagyköveti szintre emelkedtek a diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között.

A változást megpecsételő washingtoni ünnepséget hétfőn, magyar idő szerint késő délután tartják: Kuba külügyminisztere, Bruno Rodríguez elnököl hazája zászlajának felvonásakor a szigetország nagykövetségén. Utána ellátogat az Egyesült Államok külügyminisztériumába, ahol házigazda kollégájával, John Kerryvel találkozik.

Kubai külügyminiszter 1959, a kubai forradalom óta nem járt hivatalosan Washingtonban. Az Egyesült Államok kubai nagykövetségén John Kerry elnököl majd a lobogó felvonásakor tartandó ünnepségen, de ő várhatóan csak augusztusban tud Havannába látogatni.

Az amerikai külügyminisztérium folyosóján már hétfő hajnaltól ott díszeleg a kubai nemzeti lobogó is azon zászlók erdejében, amelyek jelzik, hogy mely országokkal van Washingtonnak diplomáciai kapcsolata.

A két ország 1961-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A hajdani hidegháborús ellenségek az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették – egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat. A diplomáciai kapcsolat “felminősítésének” július 20-i dátumát – mint lehetséges legkorábbit – július elsején jelentették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik