Nagyvilág

Épphogy hazaért Orbán, máris a horvát csődről pusmognak

horvatorszag(210x140).jpg (Array)
horvatorszag(210x140).jpg (Array)

Az államháztartás hiányának robbanásszerű növekedése miatt könnyen csődközelbe juthat Horvátország, állítják horvát gazdasági elemzők.

A Vecernji List zágrábi napilap hétfői számában arról cikkezett, hogy amikor a horvát állam nemrég újabb 6 milliárd kunával (250 milliárd forinttal) adósodott el 4,5 százalékos kamat mellett, azt a kormány úgy próbálta meg bemutatni, mint valami sikertörténetet, miközben Görögország mielőtt csődbe jutott volna, sokkal alacsonyabb kamatok mellett vett fel kölcsönt, hogy a költségvetési lyukakat betömje.

Nemrég a Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő intézet is leminősítette Horvátország államadós-besorolásának kilátásait stabilról negatívra. Görögország után így Horvátország a második legkockázatosabb ország az Európai Unióban.

Zeljko Lovrincevic, a zágrábi gazdaságkutató intézet makroközgazdásza a napilapnak arról beszélt, hogy az államháztartás hiánya már most eléri a bruttó hazai össztermék (GDP) 90 százalékát, amelyen tovább ront a külső adóság, amely jelenleg a GDP 115 százalékát teszi ki. „A magas adósság magas kamatfizetési kötelezettséget eredményezett, amely jelenleg eléri a 10 milliárd kunát (400 milliárd forint), a GDP 3 százalékát. Ennyit fizetünk vissza évente úgy, hogy az alaptőkéből egy kunát sem törlesztettünk” – mondta, majd hozzátette, hogy ha a kamatok elérik a 15 milliárd kunát éves szinten, az államadóság növekedése visszafordíthatatlanná válik, és Horvátország nagyon közel van ahhoz, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön.

Velimir Sonje gazdasági elemző szerint a horvát költségvetés a magas kamatok miatt sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a görög. Hozzátette még, hogy míg Görögország 20-30 éves futamidővel bocsájtotta ki államkötvényeit, addig Horvátország mindössze 10 évessel. Míg az előzőnek húsz, vagy akár harminc év áll rendelkezésére, hogy törlessze kötelezettségeit, addig az utóbbinak csak tíz év.

Az eladósodás szintje Görögország után Horvátországban a legmagasabb. Míg az adóság enyhítésére felvett hitelek után Horvátország három százalékos, vagy annál is magasabb kamatot fizet, addig Olaszország, amelynek magasabb az államadóssága, mindössze 1,5 százalékot. Szlovákia, amely a lap szerint Horvátország gazdasági konkurensének számít, csak 0,46 százalékot. Ez pedig sokkal kedvezőbb helyzetbe hozza Szlovákiát Horvátországgal szemben mind a hitelekkel, mind a befektetések lehetősége tekintetében – írta a lap.

Külföldi és belföldi gazdasági és politikai elemzők is borús jövőképet jósolnak Horvátországnak, amely ha szerintük nem változtat hozzáállásán, nem kezdi el sürgősen a reformok bevezetését, nagyon könnyen Görögország sorsára juthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik