Nagyvilág

Átúsznák a La Manche-t a kétségbeesett menekültek

dover sziklái (Array)
dover sziklái (Array)

Új útvonalat fedeztek fel maguknak a Nagy-Britanniába tartó bevándorlók, csakhogy ez az összesnél veszélyesebb.

A kétségbeesett migránsok egyre újabb és egyre veszélyesebb útvonalakat találnak ki, hogy Nyugat-Európába, azon belül is Nagy-Britanniába jussanak. Képesek újabban átúszni a Brit-szigeteket Franciaországtól elválasztó La Manche szorost, miután a kamionok rakterébe egyre nehezebb bejutniuk.

Többen próbálkoznak kis hajókon átkelni a gyakran viharos csatornán, de sokan vesznek neoprén ruhát és abban próbálnak a hideg vizeken átevickélni. Sokan eltűnnek a hullámok között, és az is növeli a veszélyeket, hogy ez a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózó útvonala – írja a BBC.

 

Két férfi egy napon vett vízhatlan ruhát magának tavaly októberben, de aztán soha több nem hallottak róluk. Gyanús, hogy megpróbáltak átúszni. Aztán hosszú idővel később a norvég partoknál találtak egy holttestet vízhatlan ruhában, egy norvég újságíró nyomozta ki, hogy a két férfi egyike az áldozat. Később a másikukat a holland partokon mosta ki a víz.

Kiderült az is, hogy az egyik férfi szír és Múáz al-Bahinak hívták. Ezt később DNS-tesztekkel is megerősítették. Megtalálták a rokonait, húga elmondta róla, hogy nagyszerű szakács volt és csodás testvér. Tudták, hogy Líbiába megy, de a végcélja Anglia, hogy befejezze ott a tanulmányait.

Kiderült később, hogy a másik férfi is szír volt, Sádi Omár Katafnak hívták, ő is Líbián és Olaszországon kelt át. Mindketten egy optikai illúziónak estek áldozatul: ha a nap rásüt Dover fehér mészkőszikláira, azok jó időben a francia partokról is látszanak. És ez csalóka lehet a hatalmas utat megtett migránsoknak, hogy közel a cél, egy kis úszás, és Angliában vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik