Nagyvilág

Terrorizmussal vádolt libanonihoz köthető az öt cseh eltűnése Libanonban

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Egy al-Fajad nevű, terroristák segítése miatt korábban Prágában őrizetbe vett libanoni férfi ügyéhez köthető az öt cseh állampolgár egy nappal ezelőtti eltűnése Libanon keleti részén.

Az öt cseh egyike tolmácsként, egy további személy pedig védőügyvédként dolgozott az al-Fajad ügyében lezajlott bírósági eljárás során. A Blesk című cseh bulvárlap vasárnapi számában források megjelölése nélkül arról tudósított, hogy az ukrán állampolgárságú, libanoni származású férfit és két, Elefántcsontpartról származó társát Csehországban tartják fogva.

Jelenleg zajlik az Egyesült Államok által a három férfi kiadatására benyújtott kérelem elbírálása. Washington azzal vádolja al-Fajadot és társait, hogy fegyvereket és kokaint próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. Ha bűnösnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az Egyesült Államokban.

A Voice of Lebanon című angol nyelvű libanoni rádió vasárnap arról számolt be, hogy a taxit, amellyel az öt cseh utazott, és amelyiket üresen találtak meg a libanoni Bekaa-völgyben, al-Fajad testvére, az 50 éves Szaíb Munír Taán vezette. A járműben szombaton a libanoni rendőrség megtalálta a csehek útleveleit, bankkártyáit és videókameráit.

A rádió úgy tudja, a családtagok megerősítették, hogy az ugyancsak eltűnt taxisofőr és al-Fajad rokonok. Az NNA libanoni hírügynökség arról számolt be, hogy nyilvánvalóan azért rabolták el a cseheket, hogy fogolycserét ajánljanak al-Fajadért cserébe. A cseh külügyminisztérium szombaton közölte, válságstáb foglalkozik az esettel, amely legközelebb kedden ül össze. A tárca nem kommentálta az ügy kapcsán elindult “médiaspekulációt”.

A cseh biztonsági szolgálatok vizsgálják az incidenst. Jan Subert, a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) szóvivője azt mondta, az ügy részleteit nem hozhatják nyilvánosságra. Az utóbbi időben egyre több emberrablás történik váltságdíj reményében Libanonban, különösen az ország Szíriához közeli, keleti részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik