Nagyvilág

Egy év után beszélt egymással Netanjahu és Abbász

Abbász (Array)
Abbász (Array)

Felhívta telefonon Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnököt a ramadán böjti hónapot lezáró iszlám ünnep alkalmából - közölte Netanjahu hivatala.

A tájékoztatás szerint az izraeli kormányfő “boldog íd al-fitret” ( a böjt megtörésének ünnepe)kívánt a palesztin elnöknek pénteken, amikor a ramadán végét ünnepelték a palesztin területeken és a muzulmán országok többségében. A két vezető több mint egy év után most először beszélt egymással.

Netanjahu a beszélgetés során elmondta azt is, hogy “Izrael polgárai békét szeretnének”, és hogy a zsidó állam továbbra is a “régió stabilitásáért” fog tenni.

A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint Abbász megköszönte a hívást Netanjahunak, és nagyon fontosnak nevezte, hogy jövőre létrejöjjön az izraeli-palesztin békemegállapodás.

A mostani telefonbeszélgetés jelentőségét az adja, hogy a két politikus 2014 júniusa óta nem tárgyalt egymással. A legutóbbi alkalommal Netanjahu a palesztin elnök segítségét kérte egy ciszjordániai zsidó telep közelében elrabolt három izraeli állampolgár megtalálásában. Az elhurcolt izraeliekkel később palesztin aktivisták végeztek. Az izraeli-palesztin béketárgyalások 2014 áprilisában omlottak össze, miután nem hoztak eredményt a felek között John Kerry amerikai külügyminiszter közreműködésével zajló, kilenc hónapon át tartó egyeztetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik