Nagyvilág

Hatan meghaltak a kairói zavargásokban

Kairó (Array)
Kairó (Array)

A Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet tagjai a helyi lakossággal és a rendőrökkel is összecsaptak.

Legkevesebb hat iszlamista tüntető életét vesztette és három megsebesült azokban a zavargásokban, amelyek a ramadán böjti hónapot lezáró iszlám ünnepet, az íd al-fitrt megnyitó hajnali ima után pénteken törtek ki az egyiptomi főváros gízai oldalán – jelentette a MENA állami hírügynökség.

A hírügynökség értesülései szerint a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet tagjai a piramisokhoz vezető al-Haram úton tartottak felvonulást, és először a helyi lakossággal, majd a helyszínre siető rendőrökkel csaptak össze. A belügyminisztérium azt jelentette, hogy a biztonsági erők az erőszakba torkollt tüntetés feloszlatásakor őrizetbe vették a testvériség tizenöt felfegyverzett tagját.

A 2013 júliusában elmozdított iszlamista államfő, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget Egyiptomban hónapokkal a hatalomváltás után betiltották, majd terrorcsoporttá nyilvánították. A jelenlegi elnök és akkori hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által levezényelt hatalomváltás óta az egyiptomi hatóságok ádáz hadjáratot folytatnak az iszlamista mozgalom ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy a háttérből irányítja az országban tevékenykedő különböző dzsihadista csoportokat.

Murszit a múlt hónapban a szervezet számos magas rangú tisztségviselőjével együtt halálra ítélték. Két héttel később egy féltonnás autóbomba végzett az ország főügyészével, és ezt a merényletet azóta több pusztító terrortámadás követte. A legtöbb merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet egyiptomi ága vállalta magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik