Nagyvilág

Videót közöltek az ártatlan férfit agyonlövő rendőrökről

los angeles rendőri túlkapás (Array)
los angeles rendőri túlkapás (Array)

Két éve elég durván elbántak a rendőrök egy ellopott biciklit kereső háromfős csapattal. Egyikük nem tette fel a kezét, agyonlőtték, másikukat megsebesítették.

Három új videófelvételt hoztak nyilvánosságra arról a két évvel ezelőtti esetről, amikor amerikai rendőrök lelőttek két fegyvertelen fiatalt Los Angeles elővárosában. Kedden utasította az illetékes bíróság a rendőrséget, hogy hozza nyilvánosságra a rendőrautók kamerái által 2013. jánius 2-án készített felvételeket – írja a Huffington Post.

Nagy nyomás nehezedik ugyanis az igazságszolgáltatásra, miután az amerikai rendőrök sorozatban lövik agyon a fegyvertelen vagy ártalmatlan civileket Amerika-szerte. A felvételeket a Los Angeles Times és az AP hírügynökség is kérte.

A rendőrök gyanúja az volt a videón látható éves Ricardo Diaz-Zeferino és haverjai ellen, hogy bicikliket loptak. A rendőrök megállították őket, majd egyből veszélyesnek kezelve a háromfős csapatot fegyvert emeltek rájuk és követelték, hogy tegyék fel a kezüket. Ennek engedelmeskedtek, egyedül az ittas Diaz-Zeferino hajtotta le egyszer a kezét, hogy levegye a sapkáját, miközben azt bizonygatta, hogy a rendőrök nem a tolvajokat vegzálják épp.

 

Egyből lelőtték, nyolc lövést kapott. Barátja, az utasításokat betartó Eutiquio Acevedo Mendez egyet. Tíz perccel később érkeztek ki a mentők, akik Mendezt megmentették, de Diaz-Zeferino a helyszínen meghalt. Később kiderült, épp az ő bátyjának a kerékpárját lopták el, és azért bringáztak körbe a környéken, hogy a nyomát megleljék. A lövöldözés után nem emeltek vádat a rendőrök ellen, mert szerintük nem tudhatták, hogy a kezét leeresztő Diaz-Zeferino nem akarja-e megsebesíteni őket.

Az áldozat és a sebesült családjai mindenesetre beperelték az előváros, Gardena városát 4,7 millió dollárra (1,33 milliárd forintra), ehhez szövetségi vizsgálatot is kértek. Ezen is segíthet, a média által kilobbizott nyilvánosságra hozatal. A publikálás után közleményt adott ki a rendőrség, mondván minden érintettnek tragédia a történet. A rendőrség azóta tréningeket indított többek között arra, hogy “lelassítsuk az eseményeket” – mondta Ed Medrano.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik