Nagyvilág

Retteg Putyin egy nemzetközi bíróságtól

mh17 virrasztás (Array)
mh17 virrasztás (Array)

A hollandok egy ENSZ-törvényszékkel döntetnék el, ki volt a felelős az MH17-es maláj gép egy évvel ezelőtti lelövéséért. Az oroszoknak ez nem tetszik, mert csak.

Holnap lesz egy éve, hogy lelőtték valakik Kelet-Ukrajna fölött a Malaysian Airlines MH17-es Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát a fedélzetén 298 emberrel. Mind meghaltak, de azóta nem tudni, a donyecki-luhanszki, oroszok által felfegyverzett szakadárok vagy az ukrán kormányerők a felelősek a történtekért. A legtöbb jel afelé mutat, hogy a szakadárok tévedésből a kormányerők repülőjének nézték a menetrend szerinti gépet, ezért tüzeltek rá rakétákkal.

A BBC szerint hiába az évforduló, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ez nem hatotta meg, elutasította Mark Rutte holland kormányfő ötletét, miszerint egy nemzetközi bíróság tisztázhatná a történteket. Egy másik per már elindult: egy chicagói bíróságon perelte be több áldozat több hozzátartozója összesen 900 millió dollárra (255 milliárd forintra) Igor Sztrelkovot. Azt állítják, hogy ő volt Putyin embere a térségben ebben az időszakban, az ő kezében futottak össze a szálak, az ő politikai felelőssége, ami történt.

Folyik egy párhuzamos nyomozás is, amit a hollandok vezetnek (a legtöbb áldozat ugyanis holland volt), de a belgák, ausztrálok és ukránok is részt vesznek benne. A hollandok várhatóan októberben készülnek el egy erről szóló jelentéssel. Rutte ezért is nyilatkozta, hogy egy ENSZ-törvényszék lenne a legjobb arra a célra, hogy kiderüljön, mi történt. Az orosz ellenvetésben szó sincs tényekről, átpolitizáltságról, átgondolatlan, korai ötletről, kontraproduktív kezdeményezésről írnak. Csak arról nem, hogy miért az.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik